Облгази вважають штрафи АМКУ "кричущим тиском на бізнес" / фото УНІАН

Оператори газорозподільних мереж (облгази) мають намір у судовому порядку оскаржити рішення Антимонопольного комітету України про накладення штрафу у розмірі 278 мільйонів гривень на 16 компаній та зобов'язання здійснити перерахунок побутовим споживачам.

Читайте такожНКРЕКП вимагає від облгазів припинити "дописувати" рахунки в платіжках

Про це йдеться в заяві "Регіональної газовій компанії" ("РГК"), до якої входять оштрафовані регулятором облгази.

Відео дня

"РГК" розцінює подібні дії АМКУ як кричущий прояв тиску чиновників на бізнес. Рішення АМКУ завдає шкоди всій газової галузі й робить неможливим введення європейських правил функціонування газового ринку, і, отже, буде оскаржено в законному порядку", - йдеться в повідомленні.

У компанії також підкреслили, що приведення об'єму газу в платіжках громадян до стандартних умов, за що були оштрафовані оператори ГРС, передбачено всіма законодавчими актами.

"Приведення газу до стандартних умов передбачено Законом України "Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних систем, Типовим договором розподілу природного газу, Правил постачання природного газу. Згідно з цим законодавством, з 2016 року різниця в обсягах, що виникає від приведення газу до стандартних умов, була виключена з витрат операторів ГРС і включена до переліку витрат споживачів, що підтверджено відповідними державними науковими експертизами", - відзначили в компанії.

За інформацією прес-служби, в Україні по всьому ланцюгу від газодобувних свердловин за маршрутами газотранспортної та газорозподільних систем і до кінцевих споживачів при вимірюванні застосовується приведення обсягів газу до стандартних умов (температура +20 С і 760 мм рт. ст.).

"Забороняючи приведення газу до стандартних умов, державні органи АМКУ порушують принцип єдності вимірювання і дискримінують споживачів, змушуючи одних платити за інших", - підкреслили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 10 грудня Антимонопольний комітет України оштрафував 16 операторів газорозподільних мереж (облгазів) на 278 мільйонів гривень та зобов'язав їх здійснити перерахунок побутовим споживачам.

В АМКУ зазначили, що ці компанії з жовтня 2018 року по серпень 2019 при здійсненні комерційних розрахунків донараховували обсяги використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто, зловживали своїм монопольним (домінуючим) становищем на зазначеному ринку.

Оператори газорозподільних мереж (облгази) входять до "Регіональної газової компанії" (РГК), яка належить бізнесмену Дмитру Фірташу.