Ілюстрація REUTERS

Оператори газорозподільних мереж (ГРМ, облгази), що входять в «Регіональну газову компанію» (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, назвали маніпуляцією заяву «Оператора ГТС України» про несанкціонований відбір газу, оскільки протягом останніх місяців купують необхідні обсяги на Українській енергетичній біржі.

Читайте такожОператор ГТС України купити технічного газу на 9 мільярдів гривень

Таку заяву зробили в компанії «РГК», коментуючи інформацію «Оператора ГТС України» про несанкціонований відбір газу з боку облгазів.

Відео дня

«Після 20 січня 2020 року операторів ГРС, що працюють під брендом «РГК», не користувалися послугами балансування Оператора ГТС. Твердження про несанкціонований відбір газу з боку «Оператора ГТС України», яке було поширене деякими ЗМІ, є маніпуляцією і не відповідає дійсності», - сказано в повідомленні.

За інформацією «РГК», з метою зменшення платіжок для побутових споживачів в опалювальний період Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла рішення зменшити тарифну виручку операторів ГРС в першому кварталі та компенсувати її в другому і третьому кварталах, про що «Оператор ГТС України» був заздалегідь поінформований.

«У зв'язку з цим оператори ГРС направили «Оператору ГТС» пропозиції про внесення змін в графік розрахунків за надані послуги балансування з урахуванням рішення, прийнятого регулятором», - відзначили в компанії.

Як повідомляв УНІАН, раніше «Оператор ГТС України» заявив, що учасники ринку газу заборгували йому за послуги з балансування 579,6 млн грн, 70% з цієї суми накопичили газорозподільні компанії групи «Регіональна газова компанія» бізнесмена Дмитра Фірташа.