REUTERS

Обвал світових цін на нафту до $30 за барель ознаменував собою нову хвилю світової фінансової кризи.

Про це пише у Facebook експерт-міжнародник Ілля Куса.

За його словами, криза викликана борговими проблемами в ряду країн, системною кризою капіталізму, а також епідемією коронавірусу.

Відео дня

"Очікують подальше падіння, якщо нафтова війна між Росією і ОПЕК затягнеться. Тобто, ціни можуть впасти ще до рівня $20 - $25",- прогнозує експерт. І додає "боляче" буде всім, але краще всього зараз ситуація у США.

Що стосується України, то вона, за словами експерта, до кризи не готова, тому "буде пожинати наслідки разом з іншими слабкими, неефективними і залежними від зовнішніх чинників економіками".

"Як і в РФ, у нас - гостра управлінська криза і повна деградація державних інститутів разом з провалом інформаційно-смислового простору. Росія почала вирішувати цю проблему, запустивши конституційну реформу, заодно вирішуючи питання "престолонаслідування", яке вже давно назріло", - зазначив Куса.

Криза, вважає експерт, вдарить і по економіці РФ, але "вони зможуть витримати". "Накопичені за останні роки резерви покриють їх дірки в бюджеті на 4-5 років, а за умови урізання соціалки - і на все 9-10 років", - пояснив експерт.

Читайте такожНафта подешевшала на третину: експерт розповів, що буде з цінами на пальне в Україні

При цьому Куса підкреслює, що у зовнішній політиці РФ зміни малоймовірні.

Найбільше, вважає експерт, постраждає Саудівська Аравія. "У них бюджет розрахований на $58 за барель, а всі найбільші нацпроекти, задумані Мухаммедом бін Сальманом і зовсім потребують по-хорошому в ціні $83. Резерви у саудівців є - близько $500 млрд. Їх вистачить на 3-4 роки з урахуванням витрат, але реакція на нафтовий шок може бути і раніше. Саме тому, наслідний принц завчасно почав закручувати гайки і заарештував опозиційно налаштованих до нього принців, включаючи брата і племінника короля", - розповів він.

Негатив також відчують Венесуела, Іран та Ірак, на відміну від Лівії.

"У Лівії все добре. Там вже кілька місяців місцеві племена за вказівкою генерала Хафтара блочать експорт нафти з терміналів, так що нижче днище вони навряд чи проб'є. Хоча, все можливо", - вважає Куса.

Читайте такожПопит на нафту через коронавірус може впасти вперше за 11 років

Нагадаємо, ціни на нафту на відкритті понеділкових торгів вночі обрушилися на 30 відсотків. Пізніше падіння було частково відіграно, але виявилося найбільшим з часів війни в Перській затоці в 1991 році. Цінову війну почала Саудівська Аравія після розриву угоди Росії з країнами ОПЕК.

Курс російського рубля по відношенню до основних світових валют на міжнародному валютному ринку (Forex) в понеділок різко впав, доходячи до 75 рублів за долар і 85 за євро.