Ілюстрація REUTERS

Рубль упав на мінімальні рівні з початку 2016 року в понеділок на позабіржових торгах, провиною чому піке нафтових котирувань, відправлених до $30 невдалими переговорами Росії та ОПЕК, а також рішенням Саудівської Аравії знизити ціни на нафту і збільшити видобуток.

Читайте такожНафта подешевшала на третину: експерт розповів, що буде з цінами на пальне в Україні

До 10.21 за Києвом рубль знизився до долара на міжбанківському ринку на 9,07% до 74,6 рубля, євро російська валюта втрачала 10,4%, опускаючись до 85,4 рубля, пише Рейтер.

Відео дня

У п'ятницю торги на Московській біржі завершилися на позначці 68,57 за долар і 77,51 за євро.

Ціни на нафту впали в понеділок майже на 30% після того, як Саудівська Аравія знизила офіційні розцінки на продаж нафти та запланувала різке збільшення видобутку у квітні, почавши цінову війну, попри те, що поширення коронавірусу підриває світовий попит. Також відреагували падінням і світові валюти. Долар різко подешевшав до євро і японської єни.

Подальше падіння рубля і нафти може стати чутливим ударом для російської влади та президента Володимира Путіна, який минулого тижня назвав дешеву нафту причиною скорочення доходів населення.

Зниження національної валюти зазвичай підігріває занепокоєння щодо прискорення інфляції, оскільки зростання курсу долара і євро веде до подорожчання імпорту.

Російський Центробанк випустив в понеділок - неробочий день в Росії - заяву, в якій повідомив, що прийняв рішення призупинити купівлю іноземної валюти на ринку терміном на 30 днів після падіння цін на нафту Brent до $30 і обвалу рубля.

Банк Росії обіцяє відстежувати ситуацію на фінансовому ринку і готовий залучити додаткові інструменти в цілях збереження фінансової стабільності.

Агентство Fitch повідомило, що падіння нафтових цін в район $30 за барель загрожує РФ бюджетним дефіцитом і девальвацією.