REUTERS

Україна відновить імпорт електроенергії з РФ лише у разі виникнення дефіциту власних енергогенеруючих потужностей, говориться в повідомленні Міненерговугілля з посиланням на слова міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина.

"Імпорт електроенергії на даний момент припинено, ми не замовляємо потужності в Росії. Ми використовуємо імпорт як крайній захід, по максимуму завантажуючи власні потужності ", - цитує прес-служба Демчишина.

Також у міністерстві назвали можливі причини відновлення імпорту електроенергії з Росії.

Відео дня

Це, зокрема, аварійне або планове відключення енергоблоків атомних електростанцій України.

"З огляду на максимальну увагу до безпеки АЕС блоки атомних станцій планово зупиняються на профілактику і негайно зупиняються в разі неполадок, навіть найдрібніших", - йдеться в повідомленні міністерства.

Ще однією причиною може послужити ремонт і нестача вугілля на теплових електростанціях України.

Також у міністерстві констатують гостру нестачу води в річках України для роботи гідроелектростанцій.

"2015 рік - рекордний з точки зору низького припливу води у річках України. Тому обсяг енергії, що виробляється ГЕС, на 30-40% менший ніж торік, що вимагає додатково спалювати 100-150 тисяч тонн вугілля на місяць", - підкреслили в міністерстві.

Читайте такожЗапаси вугілля на складах українських ТЕС знизилися до 2,1 мільйона тонн

Як раніше повідомляв УНІАН, Україна 13 листопада 2015 року зупинила імпорт російської електроенергії завдяки завершенню ремонтних робіт на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та підключенню його до енергосистеми країни.