REUTERS

Наприкінці лютого державна компанія «Центренерго» придбала для Зміївської ТЕС партію антрациту, нібито, африканського походження, у компанії РЖД Логістика, дочірньої структури Російських залізниць.

Про це свідчить митні дані, які є в розпорядженні ЛІГА.net.

Партія вугілля була розмитнена 26 лютого цього року. У декларації російської митниці зазначено, що вугілля було видобуто в ПАР.

Відео дня

Формально продавцем вугілля виступила АТ РЖД Логістика, реальним продавцем (виробником) вказана гонконгська компанія Cortex Sales Limited. Точні обсяги поставленого вугілля дізнатися не вдалося.

Фото liga.net

Компанія Cortex Sales Limited фігурувала у розслідуванні "Української правди" як один з постачальників для «Центренерго» вугілля з ДНР/ЛНР під виглядом африканського. Другий постачальник - Arida Global (Гонконг), яку за даними видання, контролює проросійський політик Віктор Медведчук.

Згідно з розслідуванням ЛІГА.net, юридична адреса Cortex Sales повністю збігається з адресою ще однієї гонконгської Braunton Limited - учасниці сірих схем поставок палива через порти за допомогою компаній ТОВ Келмер і ТОВ Пеко трейд.

За даними Міненерго, в 2015 році з непідконтрольних територій Донбасу до України було поставлено близько 8,5 млн тонн вугілля.

Приватизація «Центренерго», запланована на осінь 2014 року, відкладається другий рік поспіль.