Розірвання Україною діючого контракту на поставки російського газу може призвести до денонсації Харківських угод.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку під час круглого столу «Україна і Росія на порозі нового газового конфлікту?», організованого Інститутом Горшеніна, висловив керівник групи економічної політики посольства РФ в Україні Олексій УРІН.

За його словами, Росія готова до судової тяжби у разі подачі Україною позову до «Газпрому» до міжнародного арбітражу. «Втім я дуже сумніваюся, що цей крок дозволить Україні покращити умови поставок російського газу. Якщо ж Україна спробує в односторонньому порядку відмовитися від виконання умов діючого договору, шляхом ліквідації «Нафтогазу», а правонаступники цієї компанії відмовляться виконувати її зобов`язання, то це може зруйнувати Харківські угоди. В результаті знижка в 100 доларів на одній тисячі кубометрів газу, яку Україна одержала в обмін на пролонгацію базування ЧФ РФ у Криму, буде переведена в статус держборгу України. А це означає, що вже за минулі два роки Україні доведеться виплатити Росії мільярди доларів. Я сподіваюся, що на це ніхто не піде», - сказав О.УРІН.

Відео дня

Як відзначив під час круглого столу незалежний експерт з енергетичних питань Олександр НАРБУТ, знижка в 100 дол. на 1 тис. куб. м газу насправді є відкладеним зобов`язанням українських платників податків перед «Газпромом». «Згідно з буквою харківських домовленостей, 100 доларів на тисячу кубометрів при постачанні 40 млрд. кубометрів на рік перетворюються на 4 мільярди доларів зобов`язань українського бюджету, гарантованих урядом і Мінфіном. На сьогоднішній день сума цього боргу вже перевищує 6 мільярдів доларів», - уточнив експерт.