/ segodnya.ua

Потік газу з Росії через газопровід "Ямал-Європа", який пролягає через Білорусь і Польщу до німецького міста Маллнов, впав до нуля після різкого скорочення, яке почалося в неділю. Постачання в Баумбартен у Австрії, який лишається європейським вузлом для російського газу, скоротилося на 25% від середнього показника за 10 днів.

Як повідомляє Bloomberg, у "Газпромі" запевнили, що продовжують використовувати ГТС "Ямал-Європа", а реальні об'єми залежать від попиту з боку клієнтів. Оператори Gascade Gastransport GmbH і Gas Connect Austria GmbH не повідомили ринок про жодні заплановані чи позапланові роботи.

Читайте такожРосійський "Газпром" залишився без транзиту через Польщу

Відео дня

"Таке значне скорочення транзиту газу головним чином продиктоване слабким попитом в Європі через теплу зиму, великі запаси газу в підземних сховищах і викривлення потреб через пандемію коронавірусу", - вважають у VTB Capital.

Європейський ринок газу стежить за ознаками, які б вказували на рішення ключових виробників на зразок Росії й Норвегії почати скорочення поставок через зростання безпрецедентного перенасичення. Ціни на найбільшому в Європі ринку Dutch Title Transfer Facility обвалилися до 3,365 євро за мегават-годину минулого тижня або до 40,7 доларів за тисячу кубометрів. Ці рівні говорять, що економічна ситуація погіршилася навіть для таких дешевих виробників, як "Газпром".

Читайте такожУгорський напрямок став основним маршрутом поставок газу до України

"Ми помітили, що в середньому "Газпром" платить приблизно 47 доларів за тисячу кубометрів транзиту через всі газопроводи окрім "Північного потоку". Сюди входить ГТС України, де в російської компанії є зобов'язання "перекачуй або плати"", - зауважують VTB Capital.

Сховища в Європі зайняті газом приблизно на 71%. Очікується, що вони будуть повністю заповнені до липня. Поставки з Норвегії опустилися нижче середніх об'ємів за п'ять років. Але тепер це цілком відповідає сезонній нормі. Катар, який став одним з найбільших постачальників зрідженого газу в Європі, запевняє, що не буде скорочувати експорт через перенасичення і низькі ціни.