У четвер, 25 серпня, вперше в історії зупинилася Запорізька атомна електростанція - дії окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

Про те що такий сценарій розвитку подій є цілком можливим, експерти попереджали давно. Очевидно, що головна мета росіян — перемкнути ЗАЕС з української об'єднаної енергетичної системи до системи Російської Федерації через Крим. Наприклад, для забезпечення енергодефіцитної Кубані та Ставропольського краю.

Наразі, наскільки мені відомо, одна з ліній відновлена. Тобто два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі, а потім один з них включився

Однак для того, щоб приєднати ЗАЕС до російських енергетичних мереж, необхідно від’єднатись від України. Тому вони й влаштували весь цей цирк. А, щоб обґрунтувати крадіжку  найбільшої у Європі атомної електростанції, окупанти постійно звинувачують Україну в обстрілах.

Зараз загроза в тому, що вони перерізали енергомережі, які зв’язували українську систему з ЗАЕС. Наразі, наскільки мені відомо, одна з ліній відновлена. Тобто два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі, а потім один з них включився. Таким чином реактор, який знаходиться в працюючому стані, продовжує постачати електроенергію для внутрішніх потреб самої станції, в тому числі систем охолодження ядерного палива.

На мій погляд, грандіозна аварія може статись виключно за вказівкою Кремля. Тобто, якщо окупанти запланують вибух на ЗАЕС, вони, в принципі, можуть його організувати: зробити це за допомогою ракет або ядерних зарядів. Проте для цього доведеться докласти зусиль. Адже масштабна катастрофа – справжній Армагеддон в Європі – можлива, якщо російська ракета влучить у сам реактор.

Чи потрібно вже сьогодні евакуюватись з небезпечних районів? Питання 50 на 50.

Втім, враховуючи, що системи безпеки на ЗАЕС достатньо потужні й відповідають високим міжнародним нормам, поки що я не бачу ризиків для загрози такої масштабної аварії, як "Чорнобиль". 

А от аварії локального рівня виключати не можна. Наприклад, якщо Росія буде обстрілювати сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, розташованого на ЗАЕС, можливі витоки радіації. В цьому випадку ми можемо отримати аварію рівня "Фукусіми". На жаль, зважаючи на дії росіян в Україні, такий ризик дійсно існує.

На цей момент рівень радіації в районі ЗАЕС поки що не підвищився. І зараз важко сказати, як ситуація розвиватиметься надалі. Так, вона є небезпечною. І ця небезпека створена російським шантажем та безвідповідальними діями Кремля. Проте чи потрібно вже сьогодні евакуюватись з небезпечних районів? Питання 50 на 50. Вважаю, що таке рішення може приймати РНБО разом з місцевими органами влади та вищим керівництвом країни.

Але ще раз повторюсь: для підвищення рівня радіації необхідно, щоб РФ зруйнувала, наприклад, сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, або ж спричинила руйнацію одного з ядерних блоків. Зараз цього не сталося і хочеться вірити, що не станеться.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова