"Оператор ГТС" готовий самостійно забезпечувати транспортування всього необхідного обсягу газу / Ілюстрація REUTERS

Глава компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон вважає будівництво обхідного російського газопроводу "Північний потік-2" основним ризиком для діяльності української компанії і докладає максимум зусиль, щоб даний проект не був реалізований.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час шостого українського газового форуму в онлайн-форматі.

Читайте такожПомпео: "Північний потік-2" веде Німеччину й ЄС у глибоку залежність від Росії

Відео дня

"Найголовніший ризик для нас, для "Оператора ГТС України", транзитна складова в доході якого становить близько 70%, - це будівництво "Північного потоку-2". Ми сподіваємося і докладаємо максимум зусиль, щоб даний проект не був реалізований", - сказав він.

Макогон зазначив, що при цьому "Оператор ГТС" готовий самостійно забезпечувати транспортування всього необхідного обсягу газу європейським споживачам.

"Як "Оператор ГТС України" ми готові забезпечити "Газпрому" транспортування всіх необхідних обсягів газу і вважаємо, що цей проект не приносить переваг ні європейським споживачам, ні європейським газовим компаніям. Навпаки, збільшується залежність ринку ЄС від одного постачальника і значно збільшуються ризики енергетичної безпеки Євросоюзу", - підкреслив він.

Що таке "Північний потік-2"

"Північний потік-2" - це проект, яким передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року разом з уже існуючим "Північним потоком-1".

Але через санкції, які наприкінці 2019 року схвалив Конгрес США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу "Північний потік-2", не змогли його добудувати.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії-французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Історія "Північного потоку-2"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що проект російського газопроводу "Північний потік-2" є викликом для енергетичної безпеки не тільки України, але всієї Європи.

16 липня в США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання участі в проекті з будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує ввести санкції проти компаній-інвесторів "Північного потоку-2".