фото УНІАН

Постачальник «останньої надії» на новому ринку газу для населення, запуск якого планується з 1 липня, повинен визначатися в кожному регіоні країни окремо.

Про це йдеться в статті УНІАН з посиланням на галузевих експертів.

«Оскільки на сьогодні в Україні немає такого постачальника, який би мав розгалужену мережу представництв у всіх регіонах і міг би якісно обслуговувати споживачів відразу у всіх регіонах, логічніше було б визначати постачальника «останньої надії» в кожному регіоні окремо. Для цього потрібно оперативно внести зміни в правила проведення конкурсу», - сказав голова правління «Асоціації постачальників енергоресурсів» Артем Компан.

Відео дня

У свою чергу, президент асоціації «Газові трейдери України» Андрій Мізовець зазначив, що сьогодні постачальник «останньої надії» може працювати, наприклад, з Києва зі споживачами в будь-якій точці країни, проте чи буде така робота ефективної та чи не виникає при цьому хаос - сказати зараз неможливо.

«З одного боку, можна прив'язатися до конкретного регіону, наприклад, області, а можна, якщо велика компанія з розгалуженою мережею, то сьогодні можна працювати з Києва зі споживачами з будь-якої точки країни. Чи не буде в такому випадку хаосу - покаже тільки час», - сказав він.

Крім цього, Мізовець зазначив, що уряд досі не провів і навіть ще не оголосив конкурс на постачальника «останньої надії», що ставить під загрозу нормальний запуск нового ринку.

«Конкурс ще не почався і навіть, як мені відомо, не оголошений. Враховуючи, що вже друга половина червня, а за 15 днів все зробити, як на мене, - це малореалистично. Я не розумію, як можна відкривати ринок, не маючи компанії, яка буде працювати з усіма споживачами, від яких з тих чи інших причин відмовилися інші постачальники», - сказав він.

Мізовець зазначив, що, враховуючи авральну ситуацію, уряд може просто призначити такого постачальника, однак таке рішення навряд чи буде прозорим і законним. «Щодо постачальника останньої надії у мене великі сумніви. Тобто, призначити яку-небудь компанію, не будемо її називати, але її назва починається на букву «Н» - це можливо. Чи це буде прозоро і законно - тут є сумніви», - підкреслив Мізовець.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами виробників теплової енергії до 1 травня 2021 року, а для потреб населення - до 1 липня 2020 року.

Повний текст статті читайте на сайті УНІАН.