Звернення опублікували члени правління компанії / Ілюстрація REUTERS

Члени правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Укріани" закликали уряд врегулювати ситуацію з наглядовою радою компанії, яка подала у відставку.

Відповідне звернення опублікували на своїх сторінках Facebook члени правління компанії: Сергій Перелома, Петер ван Дрил, Отто Ватерландер і Ярослав Теклюк.

Читайте такожУ "Нафтогазі" заявили про мільярдний прибуток з початку року

Відео дня

"Для такої складної та важливої компанії, як "Нафтогаз", надзвичайно важливою є наявність добре функціонуючої наглядової ради та належного корпоративного управління. Відставка всіх членів наглядової ради набирає чинності з 14 травня. Без врегулювання ситуації до цієї дати члени правління не зможуть продовжувати виконувати свої обов'язки", - сказано у зверненні.

Що цьому передувало

  • 28 квітня Кабмін призупинив повноваження членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього Юрія Вітренка.
  • Підставою для прийняття цього рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • Своєю чергою в "Нафтогазі" заявили, що таке рішення є політичною маніпуляцією і наругою над принципами корпоративного управління.
  • 30 квітня члени наглядової ради НАК зібралася на позачергове засідання. Як повідомили в прес-службі компанії, всі члени ради "Нафтогазу", які були присутні на позачерговому засіданні, подали письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень.