Польща озвучила ризики будівництва "Північного потоку" / Ілюстрація REUTERS

Трубопровід "Північний потік-2" підриває енергетичну політику ЄС зсередини і є особливо небезпечним через свій вплив на Німеччину.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в статті, опублікованій в німецькій щоденній газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Читайте такожЄС розкритикував санкції США проти "Північного потоку-2"

Відео дня

"Спроба отруїти головного опозиційного активіста забороненою хімічною речовиною за два дні до запланованих дебатів про відносини між ЄС і Росією, які мали відбутися в Берліні, є викликом для всього демократичного співтовариства. Не можна здалеку погрожувати Росії вказівним пальцем, а потім вступити в проект "Північний потік - 2" з "Газпромом", - пише польський прем'єр-міністр.

"Не можна здалеку погрожувати Росії вказівним пальцем, а потім вступити в проект", - заявив прем'єр-міністр Польщі.

За його словами, будівництво "Північного потоку-2" підриває енергетичну політику ЄС зсередини.

"Трубопровід зробить Європу залежною від поставок російського газу і дасть російським олігархам значні фінансові вливання. Однак найнебезпечніше в цьому те, що Росія під прикриттям економічної співпраці матиме вплив на поведінку одного з найбільш важливих в економічному і політичному планах партнерів по ЄС і НАТО: Німеччину ", - пише глава польського уряду.

"Трубопровід зробить Європу залежною від поставок російського газу і дасть російським олігархам значні фінансові вливання", - заявив Моравецький.

Він наполягає, що Європа повинна розглядати ситуацію в Білорусі та напад на Олексія Навального як "можливо, останнє нагадування".

"Росія під прикриттям економічної співпраці отримає вплив на поведінку одного з найбільш важливих в економічному і політичному планах партнерів по ЄС і НАТО", - заявив Моравецький.

"Єдиний раціональний вихід - відмовитися від проекту "Північний потік - 2". Це не тільки голос Польщі. Аналогічної думки дотримуються і німецькі політики, особливо Норберт Реттген і Фрідріх Мерц", - резюмує Моравецкій.

Отруєння Навального

20 серпня російський опозиціонер Олексій Навальний повертався в Москву з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.

4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи «Новачок» в крові, сечі та на шкірі Навального.

Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

Що було потім

4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag наголосив, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо" Північного потоку-2 "через отруєння Навального.

Разом з тим глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.

Того ж дня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудованого газопроводу "Північний потік-2".

Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу «Північний потік-2».

8 вересня 2020 року в Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною по «Північному потоку-2».

Того ж дня, 8 вересня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій заявив, що Німеччина має припинити будівництво "Північного потоку-2".

9 вересня 2020 року Польща запропонувала Німеччині альтернативу "Північному потоку-2".

11 вересня 2020 року влада Німеччини заявила про те, що розглядає призупинення будівництва газопроводу «Північний потік-2» в якості реакції на ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

12 вересня 2020 року Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що рішення про замороження газопроводу "Північний потік - 2" в руках Німеччини, а не Євросоюзу.

13 вересня 2020 року Данія підтримала зупинку будівництва "Північного потоку-2".