Фото УНІАН

Очевидні політичні маніпуляції з платежами інвесторам у відновлювані джерела енергії провокують нову кризу щодо українського уряду та інвесторів.

Про це йдеться в статті агентства Bloomberg.

"Суперечка навколо зелених тарифів і очевидне маніпулювання платежами за електроенергію в політичних цілях створювало проблеми уряду. Проблеми торкнулися того сектору, який залучив реальні прямі іноземні інвестиції. Була надія, що "зелені" облігації Укренерго і виплата всіх боргів перед виробниками поклало б кінець конфлікту, але, схоже, воно тільки створило новий. DTEK Renewables готується до "правового захисту своїх прав і відшкодування збитків, завданих компанії та її інвестором", - повідомляє Bloomberg.

Відео дня

За оцінками агентства, скандал навколо затримки з розрахунками за боргами перед "зеленими" інвесторами в Україні тільки розростається.

Агентство зазначає, що відновлювані джерела енергії лежать в основі модернізації державного сектора енергетики. Згідно з декларованими планами уряду, частка ВДІ у структурі генерації повинна досягти 25% від загального обсягу в найближчому майбутньому. Нагадаємо, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед "зеленими" інвесторами з коштів цільових "зелених" єврооблігацій під державні гарантії.

15 листопада виплати отримали всі компанії, крім однієї компанії - ДТЕК ВДЕ.

ДТЕК повідомив західних кредиторів про дискримінаційні дії українського уряду і зажадав провести розслідування махінацій при розподілі коштів єврооблігацій.

Інвестиційна компанія Dragon Capital повідомила, що політична дискримінація окремих компаній при виплаті коштів цільових "зелених" єврооблігацій підриває довіру інвесторів до уряду України і призведе до негативної реакції на боргові зобов'язання українських компаній.

В аналітичному звіті інвестиційної компанії Concorde Capital йдеться, що спроба влади тиснути на ДТЕК невиплатою єврооблігацій є необдуманим рішенням і матиме негативні наслідки для України на зовнішніх фінансових ринках.