Рішення було винесене суддею Катериною Широкою / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд відмовив колишньому депутату Віктору Чумаку в задоволенні скарги на постанову прокурора САП Пономаренка про закриття провадження по "Роттердам+".

Рішення про відмову було винесене суддею Катериною Широкою. Про це повідомляється у Telegram Центру протидії корупції.

Читайте такожРозслідування у справі "Роттердам+" триває - НАБУ

Відео дня

У ЦПК заявили, що не очікували подібного рішення і «категорично з ним не згодні».

Рішення судді може бути оскаржене в Апеляційній палаті Антикорсуду.

У ЦПК додали, що подали скаргу від імені центру як одного із заявників у справі, яку розглядатиме суддя Олійник.

Скріншот Telegram

Що таке "Роттердам+"

Як повідомляє Wikipedia, "Роттердам" або "Роттердам плюс" - це методика визначення вартості вугілля, як палива для теплових електростанцій при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії в Україні.

Хронологія подій

  • У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у позові до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яким позивач просив визнати незаконною постанову НКРЕКП Про затвердження формули "Роттердам+". Апеляційний адмінсуд та Вищий адмінсуд залишили рішення без змін.
  • Формула "Роттердам" була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії".
  • Згідно з ним, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен).
  • У НКРЕКП заявили, що така методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від поставок із зони АТО і позбавити Україну від проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.
  • Ця формула була розкритикована експертами, а також урядом.
  • Вона припинила дію з 1 липня 2019 року, коли в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року. Цей закон передбачає введення конкурентних відносин на енергоринку і відповідає вимогам Третього енергетичного пакету ЄС.
  • У січні 2020 року позивач подав до суду заяву про перегляд рішення про відмову за нововиявленими обставинами, але суд повернув заяву, оскільки, на його думку, заявник не є учасником справи. Позивач подав апеляцію на таке рішення і 10 березня суд її задовольнив. Також суд повернув заяву про перегляд рішення для продовження розгляду її суддею ОАСК.
  • У березні 2020 року шостий апеляційний адміністративний суд прийняв рішення про повернення справи до розгляду.
  • 12 серпня 2020 року в НАБУ спростували інформацію про закриття справи "Роттердам +" і відсутності експертизи, що підтверджує розмір заподіяної державі шкоди.