Ситуація на енергетичному ринку впливає на кожну галузь економіки / фото УНІАН, Олександр Вельможко

Офіс президента веде перемовини з українськими газовидобувними компаніями, щоб знайти компроміс і зупинити аномальне зростання цін на газ для певних секторів економіки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма.

Читайте такожУ Європі обвалились ціни на газ

Відео дня

"Ми чітко бачимо ці аномальні ціни на газ в Європі та в Україні. Їх важко назвати ринковими. Тому ми тримаємо руку на пульсі, як це впливає на кожен сектор економіки. Ми не допустимо ефекту доміно в окремих секторах економіки, які можуть повністю зупинитися", - сказав він.

Шурма зазначив, що наразі ведуться перемовини з українськими державними та приватними видобувниками газу та практично зі всіма представниками всіх секторів економіки, щоб знайти компромісне рішення.

"Я думаю, найближчими днями ми знайдемо розумне компромісне рішення, яке дозволить обмежити неадекватне, аномальне зростання цін на газ в певному компромісному режимі. Який, з одного боку, не дозволить зупинитись певним секторам економіки, з іншого боку - збереже ринкові принципи на ринку газу і збереже стимули для видобувників газу подальше інвестувати нарощування видобутку", - пояснив представник ОП.

Шурма підкреслив, що уряд відчуває, як ситуація на енергетичному ринку впливає на кожну галузь економіки, і "не буде стояти осторонь".

Скарга "Нафтогазу":

22 грудня 2021 року Національна акціонерна компанія "Нафтогаз" звернулася до Європейської Комісії зі скаргою на зловживання російським "Газпромом" домінуючим становищем на європейському ринку газу.

Ціна на газ:

  • Ціни на газ в Україні корелюють з цінами на європейських хабах, оскільки наша країна - інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року та імпортує з Європи близько 30% від загального обсягу споживання блакитного палива.
  • Станом на 14 грудня 2021 року ціни на газ в Європі підвищилися до нової рекордної позначки.
  • 15 грудня спотові ціни на газ в Європі на січень перевищили 1,5 тис. доларів за тисячу кубометрів, щодня зростаючи на 7%.
  • 16 грудня 2021 року вартість газу в Європі перевищила 1700 доларів за тисячу кубометрів.
  • Станом на 20 грудня спотові ціни на газ у Європі на січень зросли до 1,9 тис. доларів за тисячу кубометрів.
  • 21 грудня 2021 року газ в Європі встановив абсолютний ціновий рекорд, перевищивши 2 тис.доларів.
  • 22 грудня 2021 року "Газпром" озвучив середню ціну експорту газу на 2022 рік.
  • Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України станом на 24 грудня становила 52 тис. грн за тисячу кубометрів.