Завдяки рішенням держустанов Укрзалізниця може закупати електроенергію напряму у виробника за спрощеною процедурою. Таким чином УЗ зекономить щонайменше 4 млрд грн. Ці кошти будуть направлені, зокрема, на електрифікацію колій, яка триває у рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", повідомив у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він пояснив, що українська залізниця закупила понад 4,9 млн мВт/год електроенергії у НАЕК "Енергоатом", яку отримуватиме до кінця 2022 року. Це забезпечить понад 85% річного попиту УЗ.

"Середньозважена ціна за підсумком аукціону становить 1105 грн за мВт/год, це буде зафіксовано у контракті. У порівнянні з вереснем цього ж року, ціна впала майже вдвічі. Середньозважена ціна контракту – найнижча у 2021 році", - написав Кубраков.

Відео дня

Такі умови закупівлі стали можливими завдяки постанові уряду, яка дозволила Енергоатому та іншим суб’єктам Державної генерації продавати електроенергію Укрзалізниці на період до 3-х років за спеціальною спрощеною процедурою. Крім цього, нещодавно Кабмін встановив цінові межі на електричну енергію під час аукціонів.

"Завдяки цим рішенням Укрзалізниця зекономить щонайменше 4 млрд грн на електроенергії. Це ті кошти, які можна буде спрямувати на інфраструктурні проєкти, оновлення залізничних колій, станцій, вагонів та локомотивів", - зазначив міністр.

За його словами, масштабні роботи з оновлення інфраструктури Укрзалізниці вже стартували – в рамках "Великого будівництва" розпочалася електрифікація 11 км на дільниці Київ – Васильків-1 та електрифікація 30 км на дільниці Черкаси – Т.Шевченка.

"В Одеській області розпочали влаштування та електрифікацію другої головної колії на дільниці Чорноморська — Берегова, протяжністю 6,9 км. Завдяки зекономленим коштам на закупівлях електроенергії наступного року кількість електрифікованих колій має зрости в рази", - резюмував Кубраков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президентська програма "Велике будівництво" включатиме проєкти з модернізації української залізниці. Так, за дорученням президента Володимира Зеленського було укладено угоду щодо надання Францією Укрзалізниці 130 нових вантажних електропотягів виробництва компанії Alstom.