Влітку електроенергія трохи дешевше, взимку – дорожче / фото УНІАН, Олександр Синиця

Експерт розповів, чи буде взимку шок на Оптовому ринку електричної енергії України. Свою думку висловив під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса" голова правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимир Кудрицький. 

Зокрема, відповідаючи на питання про можливе підвищення тарифів на електрику, він сказав, що тарифів, зокрема, для бізнесу не існує. Він підкреслив, що для бізнесу існує ціна на Оптовому ринку електричної енергії, яка змінюється кожної години. Фахівець уточнив, що така система діє ще зсередини 2019 року, коли був впроваджений ринок Електричної енергії України. 

"Мій особистий прогноз щодо ціни на оптовому ринку, який не впливає на населення, але впливає на ціну для бізнеса, полягає в тому, що є певна сезонність. Влітку електроенергія трохи дешевше, взимку – дорожче, тому що, як правило, є дефіцит. Але я особисто не очікую якихось цінових шоків на оптовому ринку. Думаю, що ціна буде досить сталою, та коливатиметься у звичних межах", - заявив Кудрицький. 

Відео дня

При цьому він сказав, що треба урахувати те, що регулятор нещодавно прийняв рішення про зміну (у бік збільшення) граничних цін. На думку Кудрицького, це збільшення граничних цін повинно дозволити українській енергосистемі імпортувати електроенергію з Європи. За його словами, це імпортування буде важливим фактором енергетичної безпеки України, зокрема наступної зими.

"Без цього імпорту буде надзвичайно складно пройти зиму і тому цей імпорт критично необхідний. Тому я вважаю, що українська ціна та європейська ціна, оскільки у нас вже більше року одна енергосистема, будуть змінюватися паралельно. Та цінова кон’юнктура українського ринку буде все більше залежати від прозорого  та ефективного європейського ринку", - наголосив Кудрицький.   

Крім того, він вважає збільшення тарифів на електроенергію для населення у найближчий час не очікується. Фахівець запевняє, що дефіциту електрики в Україні наразі немає. 

Ціна на електроенергію в Україні - деталі

З 1 червня для населення тариф збільшився до 2,64 гривні за кіловат з 1,44 (при споживанні до 250 кіловат-годин) та 1,68 грн (у разі споживання понад 250 кіловат-годин на місяць). За словами гендиректора YASNO Сергія Коваленко, це зменшить фінансове навантаження на державних виробників електроенергії. Він стверджує, навіть після цього значного підвищення підвищення населення купуватиме електрику значно дешевше ніж вона коштує реально.