Ціни на нафту знизилися після декількох тижнів зростання / фото REUTERS

Ціни на нафту впали після декількох тижнів ралі вгору. На це вплинула інформація про готовність Саудівської Аравії збільшити видобуток, якщо в Росії він знизиться.

Як передає портал Reuters, вартість нафти марки Brent знизилася на 1,8% — до $114,21 за барель. Схоже падіння продемонструвала американська марка WTI. Вона подешевшала на 2% і торгується в районі $113,01 за барель.

Протягом кількох минулих тижнів вартість нафти зростала. Це обумовлено санкціями проти Росії на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.

Відео дня

Старший економіст дослідницького інституту Nli Цуесі Уено заявив, що поступове зняття суворих обмежень в Китаї, які були введені через COVID-19, допомогло підтримати вартість. Однак на ринок найсильніше вплинула інформація про потенційне збільшення видобутку нафти в Саудівській Аравії.

"Інвестори закрили довгі позиції, щоб почекати і подивитися, чи збільшить Саудівська Аравія видобуток швидше, щоб відреагувати на заклики Сполучених Штатів, і чи вплине це збільшення на глобальний баланс попиту і пропозиції", — заявив Уено.

Нагадаємо, за даними джерел Financial Times, Саудівська Аравія повідомила про готовність збільшити обсяги видобутку нафти, якщо в Росії вони значно скоротяться. Раніше держава не хотіла задіювати вільні потужності і вважала за краще тримати їх у резерві. Але як заявив один зі співрозмовників FT, втрата контролю над вартістю нафти не в інтересах Саудівської Аравії, і країна усвідомлює існуючі ризики.

Тим часом президент США Джо Байден заявив, що Штати та ЄС обговорюють можливість купівлі російської нафти. Однак вона повинна продаватися за ціною нижче ринкової.

Вас також можуть зацікавити новини: