Ілюстрація REUTERS

Станом на 1 липня 2020 року з сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю 658 МВт встановили 25,6 тисячі домогосподарств, тоді як на 1 липня 2019 року сонячні панелі були встановлені в 11,9 тисячі домогосподарств країни.

Читайте такожРада в першому читанні схвалила зниження "зеленого тарифу"

Про це йдеться в повідомленні Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

Відео дня

"Станом на 1 липня 2020 року вже понад 25,6 тисячі домогосподарств в Україні використовують "чисту" електроенергію, встановивши сонячні електростанції (СЕСд). Обсяг вкладених сім'ями інвестицій перевищує 520 мільйонів євро, а сумарна потужність всіх СЕСд - 658 МВт. Зокрема, протягом ІІ кварталу 2020 року ще близько 1500 домогосподарств перейшли на сонячні панелі", - сказано в повідомленні.

За даними агентства, найбільша кількість домашніх сонячних станцій була встановлена в Дніпропетровській області – 3,5 тисячі, Тернопільській - понад 2,2 тисячі, Київській - понад 2 тисячі, Івано-Франківській - понад 1,8 тисячі, а також у Закарпатській - понад 1,6 тисячі.

У прес-службі підкреслили, що зміни щодо підтримки розвитку відновлюваної енергетики, які зараз активно обговорюються, не стосуються домогосподарств.

Як повідомляв УНІАН, в українську відновлювальну енергетику у 2019 році було інвестовано 3,7 мільярда доларів, що дозволило побудувати додатково 4,5 ГВт потужностей. Таким чином, на кінець минулого року загальна потужність ВДЕ в Україні склала 6,8 ГВт.

Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є "зелені" тарифи – спеціально високі (вище, ніж в інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.