Зеленський напередодні озвучив пропозицію "Газпрому" / Фото УНІАН

Вчорашня пропозиція президента Володимира Зеленського Росії щодо транзиту додаткових обсягів газу зі знижкою - це правильний крок на підтримку Європи.

Таку думку висловив енергетичний експерт Геннадій Кобаль в ефірі телеканалу "Україна 24".

Україна, за його словами, таким чином показала добру волю і бажання співпрацювати й підтримувати Європу під час енергетичної кризи.

Відео дня

"Ця ситуація цікава, оскільки відбувається на тлі кризи в Європі, і на тлі того, що росіяни тиснуть на Європу, щоб швидко провести сертифікацію "Північного потоку-2". У свою чергу, Україна пропонує вже - без затримок, хоч завтра збільшити вдвічі. Зараз ми поставляємо 86 млн (кубометрів на добу - ред.), ми можемо поставляти хоч 200 млн транзиту завтра... Тим більше, щоб нас не дорікали, що ми хочемо скористатися складною ситуацією в Європі, заробити гроші, ми готові зробити це дешевше в два рази", - сказав Кобаль.

Читайте такожЄвропа може отримати від України додатково 55 млрд куб. м газу – Данілов

Експерт також сумнівається, що "Газпром" знайде контраргументи для Європи на пропозицію українського президента.

Напередодні Україна запропонувала Росії знижку на поставку в Європу природного газу. Йдеться про обсяги, що перевищують договірні 40 мільярдів кубометрів на рік, які транспортуються з РФ через українську ГТС. За словами президента Зеленського, таким чином Україна хоче полегшити енергетичну кризу в регіоні. Він уточнив, що знижка може скласти 50%.

Транзит газу через Україну

Як повідомляв УНІАН, голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко вважає, що Росія навмисно скорочує транзит газу через Україну, щоб шантажувати Європу і змусити сертифікувати "Північний потік-2".

Минулого року російським "Газпромом" було заброньовано 60 млрд куб. м газу через українську ГТС, а в цьому - 40 млрд кубів "не тому що щось сталося з українською ГТС, а тому що Путін спеціально не хоче давати обсяги газу в Європу".

Запаси природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) на 17 жовтня склали 18,66 млрд куб.м, що майже на 34% менше торішніх показників.