REUTERS

"Я близька до відставки не була. Мене президент запропонував на цю посаду. Якщо президент мені запропонує піти з цієї посади, я пручатися не буду", - наголосила Гонтарева у ексклюзивному інтерв'ю ТСН.Тиждень.

"Наша країна більше не буде жити за фіксованим курсом (долара). Спочатку був курс стрибками: 1,7, потім був 5, потім 8, потім 12. Уся наша колишня історія показала, що це не призводить нашу країну ні до економічного зростання, ні до стабільності фінансової системи. Ще в квітні, коли наша країна підписувала меморандум з МВФ, ми заявили, що курсоутворення у нас буде гнучке. Що було потім, ви всі знаєте - курс досяг 11,70. Курс став збалансованим. Далі ми не збиралися штучно фіксувати курс. Потім почалися активні військові дії. І коли на початку вересня ситуація почала розвиватися катастрофічно і противник почав знищувати нашу інфраструктуру, ми вирішили ситуацію поміняти. Спробували відпускати курс і шукати нову для нього рівноважну ситуацію", - пояснила Гонтарева.

Голова НБУ хвалиться, що після цього замість прогнозованих 5% падіння ВВП склало 3,5%.

Читайте такожНацбанк хоче заборонити дострокове зняття депозитів

"Далі - навіть у зоні АТО почала працювати промисловість. Наші експортери вже починають працювати навіть у цій зоні. Це і Єнакіївський метзавод, і "Донецьксталь". Більш того, всі наші найбільші метзаводи збільшили свою продукцію", - уточнила Гонтарева.

«Я би не закладала курс вище за 12,95», - сказала Гонтарєва, відповідаючи на запитання про те, який курс є оптимальним при розрахунку держбюджету на наступний рік за оцінками НБУ.

Крім того, Гонтарева хоче, аби законодавчо закріпили норму, яка забороняє достроково знімати строкові депозити. Таким чином сподівається укріпити банківську систему.

Читайте такожГривня на міжбанку впала до 15,20 за долар

"Перше завдання, що стоїть перед НБУ, - ми розчищаємо банківську систему. Людям все рівно, що ми робимо. А ось розчисткою ми займаємося вже сьогодні. Ми прибираємо банки, які займаються "відмиванням". Вивели з ринку 26 банків, які були неплатоспроможними", - наголосила Гонтарева.

Вона також зазначила, що існує так званий "план Ч" на випадок початку масштабних військових дій, але не захотіла його обговорювати.