НБУ не виключає поступового зниження облікової ставки / фото УНІАН

Зниження облікової ставки Національного банку України в подальшому повинно відбуватися виважено і поступово, тільки при ослабленні інфляційних ризиків і зниження інфляції до мети прогнозованої траєкторії.

Читайте такожУ Нацбанку пояснили зимове зміцнення гривні

Про це йдеться в опублікованій на сайті регулятора витягу з протоколу останнього засідання Комітету НБУ щодо монетарної політики, згідно з якою вісім з дев'яти присутніх на засіданні членів комітету висловилися за необхідність збереження облікової ставки на рівні 18% річних.

Відео дня

Основним внутрішнім ризиком в НБУ назвали невизначеність, пов'язану з виборчим процесом, яка може погіршити інфляційні очікування.

Крім того, фундаментальне інфляційний тиск залишається істотним внаслідок стійкого розширення споживчого попиту під впливом зростання заробітних плат.

Також в НБУ назвали актуальними зовнішні ризики, включаючи ризик погіршення умов торгівлі для українських експортерів через охолодження світової економіки і падіння світових цін, геополітичні ризики, невизначеність з обсягами транзиту газу через Україну до 2020 року.

"У разі посилення фундаментального інфляційного тиску та реалізації ризиків для зниження інфляції до мети Національний банк може вдатися до підвищення облікової ставки", - наголошується в документі.

Разом з тим, члени комітету відзначили ряд позитивних факторів, що дають підстави обговорювати пом'якшення монетарної політики в подальшому, включаючи зниження ризиків макрофінансової стабільності завдяки новій програмі з Міжнародним валютним фондом, сприятливу ситуацію на валютному ринку і відновлення інтересу іноземних інвесторів до українських державних цінних паперів, зниження цін на імпортовані енергоресурси.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у січні вирішив зберегти облікову ставку на рівні 18% річних третій раз поспіль – після аналогічного рішення в жовтні і грудні 2018 року.

Незадовго до цього голова НБУ Яків Смолій в ході виступу зі звітом перед Верховною Радою заявив про наявність підстав для зниження облікової ставки в Україні.

Експерти прогнозують зниження в цьому році облікової ставки на 2-3 п. п., очікуючи відповідних рішень НБУ у другому півріччі.

Максимальна історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня до 28 серпня 2015 року.