Ілюстрація / REUTERS

Квітневе дослідження видання The Financial Times та аналітичного центру Brookings показує, що для глобальної економіки настав період "синхронного уповільнення".

Повний текст дослідження розміщений на сайті Brookings, передає РБК.

Індикатори настроїв суб'єктів економіки і базові статистичні показники погіршуються. Поки мова не йде про настання рецесії, однак темпи глобального економічного зростання знижуються, і цей процес складно повернути назад. Вагомий вплив на негативні показники надають геополітична невизначеність і торгові війни.

Відео дня

У країнах із розвиненою економікою, констатують автори звіту, зберігається високий рівень держборгу. Це перешкоджає застосуванню податкових і бюджетних методів стимулювання зростання економіки.

У США знижуються темпи зростання таких базових показників, як зайнятість і роздрібні продажі. В кінці березня експерти звернули увагу на інверсії кривої прибутковості в держпаперах США: прибутковість тримісячних казначейських векселів США вперше з 2007 року перевищила ставки за десятирічними держоблігаціями. Це, як в 2018 році вказували автори дослідження Федерального резервного банку Сан-Франциско, може бути індикатором майбутньої економічної рецесії.

Читайте такожThe Economist назвав ТОП-10 ризиків для світової економіки цього року

Темпи економічного зростання в Європі знижуються слідом за економікою Німеччини, яку автори називають "локомотивом єврозони". 31 січня Міністерство економіки та енергетики Німеччини різко скоротило прогноз по зростанню економіки країни з 1,8 до 1% в 2019 році, пов'язавши це з наслідками Brexit і торговими конфліктами США і Китаю.

Єврокомісія виявилася менш песимістичною, але прогноз зростання німецької економіки також знизила, з 1,8 до 1,1%. У порівнянні з листопадовим прогнозом у лютому Єврокомісія знизила оцінки зростання в 2019 році всіх економік єврозони, крім Греції та Мальти. Прогноз по зростанню ВВП всієї єврозони знижений з 1,9 до 1,3%.

В цілому Brookings виділяє три основні чинники, що загрожують світовому економічному зростанню. Перший - втрата імпульсу зростання в розвинених економіках, що матиме прямий вплив на обсяги імпорту й транскордонні потоки товарів. Другий - погіршення споживчих настроїв та індексів ділового клімату, що веде до зниження попиту та падіння інвестицій у виробничий капітал. Третій фактор - геополітичні ризики, в тому числі зростання популізму.

Раніше УНІАН повідомляв, що на думку старшого економіста Moody's Analytics Марка Занді, світова економіка "з високою вірогідністю" впаде в рецесію, якщо США і Китай не досягнуть торгової угоди протягом трьох місяців. Ще один ризик, із яким стикається світова економіка, - це можливість виходу Великої Британії з Європейського союзу без угоди.