Ілюстрація REUTERS

Верховний суд України підтвердив законність рішення Апеляційного суду Києва про зняття арешту з рухомого і нерухомого майна українських дочірніх структур російських державних банків "Сбербанк", "Промінвестбанк" та "ВТБ Банк".

Читайте такожУкраїна продовжила санкції проти російських держбанків

Відповідні постанови Верховного суду опубліковані в Єдиному реєстрі судових рішень.

Відео дня

Зазначається, що спочатку Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про накладення арешту на майно даних банків на виконання рішення Міжнародного арбітражного суду Гааги про стягнення компенсації з Росії в розмірі 130,5 мільйона доларів без урахування відсотків за нерухоме майно, експропрійоване у Криму після його анексії. Однак згодом вирішив скасувати арешт, визнавши, що боржником є Росія в особі Міністерства юстиції РФ, а не її державні банки, що й було підтверджено Верховним судом України.

Як повідомляв УНІАН, раніше Верховний суд визнав законним рішення Арбітражного суду в Гаазі, дозволивши заарештувати акції російських банків для стягнення компенсації за втрату активів в Криму.

З березня 2017 року за рішенням Ради нацбезпеки та оборони щодо дочірніх структур російських державних банків, включаючи "Сбербанк", "Промінвестбанк", "ВТБ Банк" та "БМ Банк", діють санкції, що забороняють вивід капіталу на користь материнських структур.