В Україні з'явиться нова банкнота / фото bank.gov.ua

Національний банк України з 25 жовтня вводить в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень.

Читайте такожМонети номіналами 1, 2 і 5 копійок виводять з обігу

Про це повідомив журналістам голова НБУ Яків Смолій під час брифінгу.

«Національний банк з 25 жовтня 2019 року вводить в обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 тисяча гривень», - сказав Смолій.

Згідно з представленою під час брифінгу презентацією НБУ, на лицьовому боці нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського, який є одним із засновників і першим президентом Української академії наук.

На зворотному боці нової купюри - зображення будівлі президії Національної академії наук України.

За розміром і кольором нова банкнота помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе українцям легко визначати номінал. Розмір нової банкноти - 75 на 160 міліметрів, а основний колір - блакитний.

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, включаючи «віконну» захисну стрічку та оптично змінний елемент Spark з кінематичним ефектом.

За оцінками регулятора, введення нової банкноти дасть можливість економити на транспортуванні та зберіганні паперових грошей.

Усі подробиці про дизайн та систему захисту нової банкноти читайте тут.

фото facebook/NationalBankOfUkraine

Також в НБУ повідомили, що в найближчих планах - завершити цей номінальний ряд вдосконаленими банкнотами номіналом 50 і 200 гривень.

Довідка УНІАН. У вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території країни стала українська гривня.

В даний час в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1-2 гривні.

Востаннє НБУ вводив у обіг новий номінал 13 років тому - в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.