Експерти зазначають передчасність введення в обіг нової купюри / bank.gov.ua

В Україні з'явиться банкнота нового номіналу – в 1 тисячу гривень. Причому вже з 25 жовтня.

Читайте такожМонети номіналами 1, 2 і 5 копійок виводять з обігу

Про це повідомляє Главред.

Відео дня

Видання з'ясувало в експертів, які зміни в економіці та суспільстві може спровокувати нова купюра в Україні.

Так, економічний експерт Андрій Новак введення в обіг купюри в 1000 гривень назвав передчасним і "взагалі непотрібним".

За його словами, ані доходи українців, ані їх зарплати, ані просто ціни в країні "не потребують 1000-гривневої купюри".

Як приклад він нагадав, що у євро немає номіналу вище 500 євро, а долара – понад 100 баксів. І цього достатньо, щоб забезпечувати зручний грошовий обіг (розрахунок за товари, виплати зарплат тощо).

bank.gov.ua

"Введення в обіг нової купюри в 1000 гривень дасть негативний психологічний ефект для українців, негативні очікування як девальвації, знецінення національної грошової одиниці, так і високих темпів інфляції. І провокувати зараз на голому місці такі негативні споживчі очікування, я вважаю, недоцільно і не потрібно", – наголосив Новак.

Він пояснив, що подібні негативні очікування споживачів нехай напряму не впливають на ціни в країні, але завжди провокують зростання інфляції та девальвацію гривні.

"Якщо українці бачитимуть, що гривня знецінюється, в тому числі шляхом введення купюр вищого номіналу, у них це спровокує бажання скуповувати так звані тверді іноземні валюти. А це провокує підвищення попиту на іноземні валюти. І, відповідно, може спровокувати вищі темпи девальвації гривні", - пояснив експерт.

У свою чергу голова Українського аналітичного центру та економіст Олександр Охріменко заявив, що введення в обіг 1000 гривень не впливає ані на ціни, ані на інфляцію, "взагалі ані на що".

"Люди завжди емоційно на це реагують, але я одразу скажу: взагалі ніяк не впливає. Все, що подорожчало – вже подорожчало. Все, що подешевшало – вже подешевшало", – запевнив він.

Купюри на цей процес не впливають, впевнений Охріменко. Ціни вже зросли, констатував він.

bank.gov.ua