Ілюстрація REUTERS

Національний банк України скасував низку адміністративних обмежень, що створюють незручності українським компаніям, іноземним інвесторам та дипломатичним представництвам.

Читайте такожНацбанк обережно знижуватиме облікову ставку до 16% – експерт

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №86, яка набирає чинності 2 липня.

Відео дня

Згідно з документом, НБУ скасував ліміт на фінансування закордонних представництв та відокремлених підрозділів компаній, раніше обмежений загальним лімітом на інвестування за кордон для бізнесу в межах 2 мільйонів євро на рік. Водночас для мінімізації ризиків непродуктивного відтоку капіталу Нацбанк зобов'язав банки отримувати від компаній розгорнутий кошторис та інші документи з обґрунтування необхідності операції. Також зазначене пом'якшення не буде поширюватися на операції з переказу коштів до країни-агресорів або окупантів, офшорні зони та країни, які не виконують рекомендації FATF.

Також регулятор спростив реінвестування доходів іноземних інвесторів від операцій з українськими цінними паперами, дозволивши переказувати отримані кошти по цінним паперам в іноземному банку-депозитарії з кореспондентського рахунку цієї установи на свій рахунок в Україні.

Крім того, НБУ скасував заборону розрахунків в готівковій іноземній валюті для оплати консульських зборів за легалізацію товаросупровідних документів в дипломатичних представництвах або консульських установах країн, що не приєдналися до Гаазької конвенції від 5 жовтня 1961 року (Алжир, Афганістан, В'єтнам, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Ірак, Іран, Камерун, Канада, Катар, Кувейт, Ліван, ОАЕ, Саудівська Аравія, Сирія, Судан, Таїланд, Уругвай).

Крім цього, НБУ доповнив перелік угод, які дозволяється проводити на території нашої країни у валюті, доповнивши його операціями між фінустановами та Кабінетом міністрів України в рамках міжнародних договорів про кредити, гранти, позики.

Також Нацбанк удосконалив ризик-орієнтований нагляд банків в частині перевірок іноземних банків-контрагентів, на адресу яких українські компанії перераховують кошти. Тепер банки самостійно визначатимуть ступінь ризику цих банків-контрагентів на підставі інформації з публічних джерел.

Довідка УНІАН. З набуттям чинності в Україні в лютому поточного року нового Закону "Про валюту і валютні операції" на ринку припинили діяти близько тридцяти обмежень.