Ілюстрація REUTERS

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service змінило прогноз для банківської системи України на "стабільний" з "позитивного", вказавши на ризики, пов'язані із зростанням споживчого кредитування, сказано на сайті агентства.

Читайте такожДержбанки в першому кварталі заробили понад 8 мільярдів гривень

За оцінками Moody's, питома вага проблемних кредитів у банківській системі України знизиться до 54% до кінця 2020 року з 69% наприкінці 2018 року завдяки активізації кредитування та списання старих кредитних боргів.

Відео дня

Незважаючи на те, що агентство Moody's не чекає дефолтів за споживчими кредитами в найближчі рік-півтора на тлі збільшення доходів домогосподарств, агентство попереджає, що подальше швидке зростання цього виду кредитування може негативно вплинути на якість банківських активів при сповільненні темпів економічного зростання.

"Швидке зростання споживчих кредитів створить ризики для якості активів у довгостроковій перспективі", - наводяться в повідомленні слова аналітика Лева Дорфа.

У повідомленні Moody's йдеться, що стабільність української економіки і фінансової системи залежатиме від здатності влади України продовжити співпрацю зі своїм ключовим кредитором Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Як повідомляв УНІАН, місія МВФ працювала в Україні в травні цього року з метою оцінки виконання умов для надання нашій країні чергового траншу кредиту на 1,3 млрд дол. у рамках діючої програми stand-by і вивчення питання про відповідальність за незаконне збагачення, яку у лютому було скасовано рішенням Конституційного суду України.

Напередодні приїзду місії президент України Володимир Зеленський ініціював позачергові парламентські вибори 21 липня і запропонував діючому складу уряду подати у відставку.

За підсумками місії в МВФ заявили, що Фонд відновить переговори про подальшу співпрацю з Україною після виборів до Верховної Ради і формування нового Кабінету міністрів.