Ілюстрація / REUTERS

Фактичний показник зростання реального ВВП України у другому кварталі 2019 року на 4,6% в річному вираженні перевершив найоптимістичніші очікування.

Читайте такожУкраїна може повторити економічний успіх Польщі - експерти

Таку думку УНІАН висловив старший аналітик "Райффайзен Банку Аваль" Михайло Ребрик.

Відео дня

"Економіка зростає 14 кварталів поспіль і це прекрасно, враховуючи поступове охолодження світової економіки. Зазначимо, що з урахуванням динаміки виробництва ключових галузей, зазначене зростання перевершило наші найоптимістичніші очікування", - сказав експерт.

Він зазначив, що секторальна розбивка зростання ВВП наразі не опублікована, але назвав вірогідними традиційними ключовими драйверами зростання сільське господарство, торгівлю, будівництво і транспорт.

Також, за словами Ребрика, позитивного внеску можна очікувати від сфери послуг, зокрема – фінансового сектора.

Експерт нагадав, що завдяки високій урожайності та солідним темпам збирання зернових в червні сільське господарство продемонструвало приріст на 12,2% в річному вираженні, попри високу базу порівняння, і загалом цього року в Україні очікується рекордний урожай зернових на рівні 70,8 мільйона тонн проти 70,1 мільйона тонн у 2018 році.

Крім того, триває бум роздрібної торгівлі: у другому кварталі середньомісячний оборот зріс на 10,3% в річному вираженні р/р на тлі позитивних споживчих настроїв.

Також істотного позитивного вкладу в зростання ВВП можна очікувати від зростання в будівництві (в середньому +15,5% рік до року), пасажирських (+4,7%) і вантажних перевезень (+3,9%).

Крім цього, як зазначив експерт, з лютого впевнене відновлення демонструє видобувна промисловість (у середньому +3,9%).

Водночас, як зазначив Ребрик, загалом в червні спостерігалося падіння в промисловості на 2,3% в річному вираженні, але за результатами перших шести місяців індекс промислового виробництва залишився в позитивній зоні (+0,5%).

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України у другому кварталі 2019 року в річному вираженні у порівнянні з другим кварталом 2018 року - становив 4,6%, прискорившись з 2,5% кварталом раніше.

Державний бюджет України на 2019 рік заснований на макроекономічному прогнозі уряду зі зростанням реального ВВП на 3%.

Національний банк у липні підвищив прогноз зростання реального ВВП України у 2019 році до 3% з 2,5%, прогнозованих раніше.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують зростання економіки України поточного року на 2,7%.

Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, у 2019 році зростання економіки України сповільниться до 2,8%.