Гмирін: держава впливати на розвиток економіки

Сьогодні найбільші загрози для податкової системи України – це тіньова економіка й корупція, саме тому необхідно здійснити масштабну податкову реформу законодавства і правоохоронних органів, що повинні розслідувати фінансові злочини.

На цьому наголосив експерт з податкового реформування Андрій Гмирін у своєму блозі на сайті «Ліга»

На думку експерта, діючі правоохоронні органи, які займаються розслідуванням  фінансових злочинів вже довели свою неспроможність попереджати корупцію та проводити професійні й якісні розслідування правопорушень. 

Відео дня

«За висновками дослідження PWC, World Economic Crime and Fraud Research 2018: Survey of Ukrainian Organisations, два з п’яти перших видів економічної злочинності в Україні – це корупція та розтрата майна, іншими словами – рейдерство. Крім того, за статистикою відповідей респондентів в Україні, випадки корупції у 2018 р. зросли до 73% проти 56% у 2016-му. Результати досліджень підтверджують неефективну роботу всіх антикорупційних органів, що займаються виявленням й розслідуванням фінансових злочинів», – наголосив він. 

Крім того, експерт додав, що всі попередні податкові реформи в Україні проводились лише для розподілу політичного й економічного впливів, а нові, внесені до податкового законодавства зміни, викликали нові проблеми. 

«Держава повинна не задовольняти амбіції окремих політичних сил, а впливати на розвиток економіки перш за все застосовуючи відповідну систему оподаткування: врівноважувати ставки податку, пільги, змінювати порядок оподаткування, створювати певні передумови для прискореного розвитку пріоритетних галузей та виробництв, сприяти розв’язанню нагальних проблем для суспільства», - додав Гмирін.   

Нагадаємо, новий прем’єр-міністр Олексій Гончарук повідомив про наміри Кабміну провести «глибоку» податкову реформу, яка почне діяти в 2021 році.