Уряд має намір легалізувати гральний бізнес / фото УНІАН

У світі існує кілька способів державного регулювання азартних ігор, в тому числі і для країн із високим рівнем корупції.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів економіст Олексій Кущ, коментуючи законопроект про легалізацію азартних ігор, який схвалив Кабінет міністрів України.

Читайте такожКабмін очікує від легалізації казино до 3,5 мільярда гривень

Відео дня

"У корупційних або напівтоталітарних країнах, які можуть забезпечити силову вертикаль контролю, немає чіткої географічної локалізації грального бізнесу. Як, наприклад, у Білорусі, яка переманила до себе величезну кількість ігрових компаній після того, як у Росії ввели певні заборони в цій сфері. У ринкових економіках, які не можуть або не хочуть чинити силовий тиск на бізнес, регулювання здійснюється шляхом відкриття географічних кластерних зон. Класичний приклад – американський Лас-Вегас або Макао в Китаї. Це великі гральні зони, які знаходяться далеко від населених пунктів із постійним населенням, і таким чином забезпечується соціальний захист, певний бар'єр на входження в ігроманію для людей, які мають низький рівень забезпечення. А ось в Південній Кореї існує кілька кластерних точок розвитку грального бізнесу, кожна з яких приносить в бюджет приблизно по мільярду доларів доходу. Там є два типи гральних зон. Перший – для жителів країни. Такі зони, як правило, знаходяться далеко від населених пунктів, на курортних островах – спеціально щоб відсікти соціально не захищені верстви населення. І є гральні зони для іноземців, які розміщуються поблизу великих ділових центрів, аеропортів тощо", – розповів експерт.

Кущ вважає, що в Україні було б доцільно розвивати модель, подібну до тієї, що існує в Південній Кореї.

"Мені подобається ідея географічних локальних кластерів. В Україні теж можна було б реалізовувати таку модель. Наприклад, в курортних містах відкривати гральні зони для іноземців, щоб місцеві жителі не страждали від цього. А для жителів країни відкривати ігрові зони в якихось депресивних регіонах і за допомогою грального бізнесу піднімати їх і наповнювати місцеві бюджети. Наприклад, я думаю, можна було б відкрити одну з таких зон на Шацьких озерах", – пропонує Олексій Кущ.