Міністр фінансів підкреслила важливість системи корпоративного управління у державному банківському секторі / фото: прес-служба президента

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо визначення пріоритетних кроків для пожвавлення банківського кредитування як однієї з передумов пришвидшення зростання української економіки.

Про це повідомила прес-служба глави держави.

Читайте такожЗеленський підписав закон з покращення інвестклімату в Україні

Відео дня

У зустрічі взяли участь прем’єр-міністр Олексій Гончарук, голова НБУ Яків Смолій, міністр фінансів Оксана Маркарова, міністр юстиції Денис Малюська, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, державних банків та банківської спільноти. Також до обговорення долучилися керівники правоохоронних органів.

За словами прем’єр-міністра, фінансово-економічний блок уряду планує сконцентрувати зусилля на очищенні державних банків від непрацюючих кредитів. По-перше, через інструмент реструктуризації зобов’язань позичальників, який на сьогодні працює. По-друге, через реалізацію банками проблемних активів, зокрема через застосування механізмів голландських аукціонів із паралельним розвитком повноцінного ринку вторинних фінансових активів. По-третє, через подальше відстоювання інтересів держави в судах України та за кордоном для повернення коштів, заборгованих колишніми власниками банків та пов'язаними з ними особами.

Читайте такожРеприватизації не буде ні в якому разі - Зеленський закликав інвестувати в Україну

Міністр фінансів підкреслила важливість системи корпоративного управління у державному банківському секторі.

«Наш пріоритет – працюючі та ефективні наглядові ради державних банків, без яких неможливе впровадження затвердженої Урядом програми розвитку, та стратегії реформування державного банківського сектору. Вирішення проблеми непрацюючих кредитів та налагодження активного кредитування – завдання всіх ланок корпоративного управління державних банків», – сказала вона.

За словами президента, ще однією перепоною на шляху до відновлення кредитування є незавершена судова реформа. «Суди є незалежними, і президент не може втручатися в їхню роботу щодо конкретних справ, однак це не означає, що не потрібно працювати над якістю роботи судової системи в цілому», – наголосив Зеленський.

Він зазначив, що банки повинні почуватися захищеними від ризиків неповернення коштів позичальниками, а виконання рішень судів має здійснюватися неухильно, жодних стоп-листів. «Тому судова реформа так само залишається однією з ключових передумов для пожвавлення кредитування», – зазначив глава держави.