25 жовтня в обіг надійшла банкнота нового найвищого номіналу — 1 000 гривень. Як стверджують у Нацбанку, підробити її буде дуже складно.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

Відео дня

«Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки — геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році», — пояснив голова НБУ Яків Смолій.

Загалом банкнота номіналом 1000 гривень має понад 20 елементів захисту, які дозволяють гарантовано підтвердити її достовірність. Вона має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи, які не поступаються рівню систем захисту провідних валют світу.

Захисні елементи купюри 1000 грн / інфографіка УНІАН

Зокрема, на лицьовій стороні купюри є інноваційний SPARK-елемент. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект — поступові переходи кольору від золотистого до нефритового. Як і на інших українських банкнотах, на у 1000-гривневій нанесені мікротексти — написи, що повторюються, які можна прочитати за допомогою збільшувального скла. Також купюра має так звану «віконну» захисна стрічка з зображенням номіналу «1000» та Малого Державного Герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект. При дотику можна відчути рельєфний елемент, який застосовано для людей з послабленим зором.

Читайте такожГривня йде на вихідні в незначному плюсі

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі президії Національної академії наук України. Також для захисту купюра має наскрізний елемент — цілісне зображення цифрового позначення номіналу, видиме при розгляданні банкноти проти світла. Окрім цього, перевірити купюру на оригінальність можна і за допомогою вже звичного елементу — водяного знаку з портретним зображенням Володимира Вернадського.

Захисні елементи купюри 1000 грн / інфографіка УНІАН

В Нацбанку повідомили, що для початку випустять 5 млн нових банкнот. За розміром і кольором купюра 1 000 гривень відрізняється від інших номіналів, що допоможе легко її ідентифікувати. Основний колір — блакитний. За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні - оновлені 20, 100 та 500 гривень.