Ілюстрація REUTERS

Понад половина - 58% опитаних українців підтримують ініціативи влади щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) фізособами-підприємцями (ФОП) 2-4 груп оподаткування, що зобов'яжуть їх видавати фіскальні чеки покупцям.

Читайте такожВ Україні повністю відкрили єдиний реєстр підприємців

Про це повідомили в прес-службі Державної податкової служби України з посиланням на результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 22-30 жовтня поточного року, в якому взяли участь 2000 осіб.

Відео дня

Зокрема, з 58% тих, хто підтримують цю ініціативу щодо детінізації розрахунків, 38% - особи, які мають власну справу, 65% - які хочуть її мати. Не підтримали ці зміни 25% опитаних, а 10% не змогли відповісти.

При цьому, 49% респондентів вважають розширення застосування РРО швидше наведенням порядку в сфері сплати податків, а протилежної думки дотримуються 38%, які переконані, що це є утиском малого бізнесу. При цьому не змогли відповісти 13%.

Також 56% підтримали запровадження великих штрафів для бізнесу, якщо товар продаватиметься без чека. Не підтримали цю ініціативу - 27%.

Разом із тим, 55% схвалюють можливість отримувати електронний чек замість паперового при здійсненні покупок, а проти такої можливості - 26% опитаних.

Також повідомляється, що 62% опитаних підтримали створення мобільного додатку, який дозволить платити всі податки в смартфоні.

Згідно з опитуванням, 74% респондентів підтримали ухвалення законодавства, яке боротиметься зі схемами, що використовує великий бізнес для виведення грошей за кордон і ухилення від сплати податків.

Згідно з повідомленням, 60% опитаних стикалися із ситуацією, коли продавець протягом останнього року не видавав ніякого чека за придбані товари чи послуги (29% - часто, 31% - час від часу), при цьому 38% - не стикалися з цим.

«Важливим для податківців є й запитання про рівень довіри опитаних громадян до Державної податкової службі України (ДПС). Так, повністю довіряють ДПС 6%, швидше довіряють - 15%, зовсім не довіряють - 32% і 22% - швидше не довіряють. При цьому серед тих, хто довіряє ДПС - 27% мають власну справу і 24% хочуть її мати», - зазначається в релізі.

У Податковій службі підкреслили, враховуючи, що повноцінно відомство працює всього кілька місяців, то отримані результати соцопитування є стимулом до покращення роботи служби для підвищення довіри до неї українців.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закон, що дає змогу використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії у сфері торгівлі та послуг використовувати РРО. При цьому запровадження програмних РРО не стосуватиметься фізосіб, а також фізосіб-підприємців (ФОПів), які перебувають на першій групі оподаткування.

Також Рада прийняла ще один закон щодо детінізації розрахункових операцій, що передбачає впровадження механізму так званого «кешбеку» - компенсації вартості купівлі понад 850 грн покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

Суб'єкти малого підприємництва звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням ветувати ці закони, оскільки вони «породжують корупцію і змушують підприємців йти в тінь». Однак 17 жовтня глава української держави підписав ці закони.

З 1 жовтня 2020 року застосування програмних РРО стане обов'язковим для окремих категорій платників єдиного податку на 2-4 групах, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, медичні вироби, ювелірну продукцію, а також ведуть роздрібну торгівлю вживаних товарів у магазинах. Також РРО запроваджується для ресторанів, кафе, туристичних агентств, готелів. А з 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для всіх платників єдиного податку на 2-4 групах.