Ілюстрація REUTERS

Національний банк України вдвічі підвищує електронний ліміт для інвестицій фізичних осіб за кордон - до 100 тисяч євро на рік. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій під час брифінгу.

Читайте такожНацбанк знизив облікову ставку до дворічного мінімуму

Він зазначив, що сприятлива ситуація на валютному ринку дала можливість НБУ зробити ряд кроків щодо пом'якшення валютного регулювання.

Відео дня

«Ми вдвічі підвищуємо електронний ліміт для інвестицій фізичних осіб за кордон - до 100 тисяч євро на рік», - сказав Смолій.

За його словами, також НБУ змінює підхід формування банками обов'язкових резервів під залучені кошти.

«З березня наступного року вимоги щодо обов'язкового резервування відрізнятимуться залежно від валюти: для резервів у гривні цей норматив буде знижено до нуля, для резервів у валюті - підвищено до 100%», - пояснив Смолій.

Голова НБУ зазначив, що це сприятиме зниженню доларизації вкладів у банках і здешевленню гривневих кредитів.

Також Смолій повідомив, що Нацбанк підвищує плановий обсяг щоденних інтервенцій на валютному ринку з 30 до 50 млн дол. До кінця цього і на перший квартал наступного року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у рамках оновленого з лютого чинного валютного законодавства скасував понад 30 валютних обмежень, зокрема дозволив оnline-купівлю валюти фізособами і запровадив систему інвестування за кордон у рамках е-лімітів замість індивідуальних ліцензій.