Кабмін схвалив законопроект про працю / фото УНІАН

Новий законопроект про працю, який був затверджений на сьогоднішньому засіданні Кабінету міністрів і переданий на розгляд до Верховної Ради, зберігає фундаментальні соціальні гарантії, які прописані в чинному законодавстві.

Читайте також"Зарплатне рабство" скасували: українцям дозволили самостійно вибирати банк для отримання виплат

Про це під час брифінгу за підсумками засідання уряду заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Відео дня

«Законопроект зберігає фундаментальні соціальні гарантії в сфері праці. Гарантується, що зарплата, як і зараз, буде не меншою за мінімальну заробітну плату, більшою можна. Оплата зараз може бути не повністю в грошах, можуть кукурудзою видавати, ми це забороняємо. Тільки грошима повинні видавати. Оплачувані лікарняні, щорічна оплачувана відпустка тривалістю 24 робочих дні. Збереження робочого місця на період відпустки у зв'язку з пологами та доглядом за дитиною. Гарантія збереження робочого місця для призваних і мобілізованих на військову службу», - сказав він.

За словами Милованова, законопроект чітко прописує, що основою трудових відносин буде письмовий трудовий договір, причому його можна буде скласти в електронній формі.

Міністр зазначив, що новий законопроект передбачає впровадження процедури виплати компенсацій, якщо роботодавець хоче моментально звільнити працівника за своєю ініціативою і не чекати, щоб він відпрацював належну кількість часу, під час якого швидше за все не буде повноцінно працювати, а шукатиме собі нове робоче місце.

«Хочете звільнити людину за своєю ініціативою - заплатили йому по суті штраф за те, що ви це робите, залежно від кількості років, які людина працювала. Якщо людина працювала п'ять років на підприємстві, то за новим законом потрібно виплатити їй компенсацію в розмірі зарплати за 120 днів. Якщо буде менш як п'ять років, але більше кількох років - за 60 днів», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня Кабінет міністрів схвалив законопроект про працю, який покликаний зберегти і розширити соціальні права працівників, збільшити кількість легальних робочих місць, забезпечити рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері праці, підвищити доходи працівників і гармонізувати українське законодавство з європейським.