Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський бореться проти російських сил на сході. Він намагається виплутатися з драми імпічменту Дональда Трампа. Навіть те, що мало б бути хорошими новинами, а саме процвітання української економіки, містить підступ: чим сильніше українське економічне зростання, тим більшу діру у фінансах може пробити розмитий фінансовий дериватив.

Про це пише Bloomberg, пояснюючи, що джерело проблеми криється в фінансовому інструменті, який Україна застосувала, рятуючись від дефолту. В якості компенсації для кредиторів, які погодилися списати частину боргу країни, уряд дав їм так звані варранти на ВВП, які обіцяють їм виплати, прив’язані до річного показника зростання внутрішнього валового продукту. Ці варранти схожі на акції. Але замість того, щоб володіти частиною компанії, інвестори володіють часткою у збільшенні економіки країни. Чим сильніше економічне зростання, тим більші виплати.

Читайте такожУ НБУ розповіли, на що найбільше скаржаться українці

Відео дня

У свій час це рішення здавалося хорошою ідеєю. Але тепер це може стати головним болем для Зеленського. В ході реструктуризації, яку проводив попередній уряд України й після якої МВФ відкрив програму підтримки, Київ переконав власників його бондів списати 3,2 мільярди доларів боргів в обмін на варранти. Оскільки інструмент передбачає сплати впродовж наступних кількох десятиліть, Україна може в результаті віддати більше грошей, ніж заощадила завдяки реструктуризації.

І хоч загальна сума невелика у порівнянні, наприклад, з державним боргом США, вплив на Україну може виявитися великим. Уряд не повинен проводити виплати за цінними паперами, коли зростання ВВП нижче, ніж 3% на рік. Якщо зростання буде на рівні 3-4%, суми виплат будуть невеликими. Крупні сплати починаються тоді, коли зростання перевалює за 4%. Приміром, в рік, коли ріст ВВП досягне 6%, Україні доведеться платити 40 центів за кожний варрант, що в кінцевому рахунку їй коштуватиме мільярд доларів.

Читайте такожЗміцнення гривні стримуватиме інфляцію - НБУ

А це навряд чи можна назвати далекою перспективою. Україна досягала зростання на рівні 6% п’ять разів з початку нового століття. А її уряд тепер ставить собі середньострокову мету досягти показника в 7%. Опираючись на такі цілі, уряд чекає, що в підсумку він заплатить за варрантами 10 мільярдів доларів до 2040 року. Для інвесторів це обіцяє хороші виплати за варрантами, які зараз коштують один долар кожен. Для тих, хто їх купить, в рік, коли економіка України буде рости в темпі 6%, інвестиція перетвориться у 40%-й дохід.

Уряд Зеленського може видихнути з полегшенням. Тому що угода про реструктуризацію обмежує суму виплат до 2025 року. Наступного року Україна буде зобов’язана вперше провести виплатити за цінними паперами. І їй знадобиться приблизно 100 мільйонів доларів, щоб розрахуватися з інвесторами. В уряді кажуть, що шукають спосіб мінімізувати зобов’язання до першої сплати. Інвестори очікують, що Київ запропонує викупити варранти або обміняти їх на бонди.

Український фінансовий стрибок здивував багатьох інвесторів. Гривня втратила майже половину своєї вартості в ході економічної кризи, яка почалася після російської анексії Криму в 2014 році й початку вторгнення на Донбасі. Через чотири роки після того інвестори стікаються в Україну. Гривня й українські іноземні бонди дали їм в 2019 році найвищі виплати серед усіх ринків, що розвиваються. Про це свідчать дані Bloomberg Barclays Index. Існує загроза, що все це створить ілюзію безпеки.

Читайте такожBloomberg: Зміцніла гривня створює для України бюджетний головний біль

«Важко сказати, як добре Україна й її кредитори розуміють такі інструменти»,  - сказали дослідники Стівен Парк з Університету Коннектикуту й Тім Семплс з Університету Джорджії.

Вони додають, що викликом угод про варранти стало те, що вона була укладена якраз тоді, коли довіра до Києва була в найнижчій точці.

«Можна точно сказати, що Україна тут втрачає багато», - сказав Семплс. Але, за його словами, це лише тому, що експертам відомо про виплати, які впадуть на плечі Києва. Натомість їм нічого не відомо про те, чи вдалося українському уряду досягти важливої доброї волі з боку кредиторів у 2015 році, обіцяючи їм частку від зростання пізніше.