Ілюстрація REUTERS

Україна минулого року експортувала товарів та послуг у країни Європейського Союзу на 25 мільярдів доларів.

Читайте такожДефіцит зовнішньої торгівлі України за рік скоротився майже вдвічі

Про це йдеться в повідомленні на Урядовому порталі з посиланням на Державну службу статистики України.

Відео дня

Зокрема, у 2019 році експорт українських товарів до країн ЄС зріс на 3%, а послуг - на 7,7%.

Так, загалом за експорт товарів та послуг у країни ЄС Україна отримала понад 25 мільярдів доларів: 20,752 мільярда доларів - за товари та 4,288 мільярда доларів - за послуги.

Крім того, у 2019 році найбільшу частку коштів за експорт товарів Україна отримала від країн Євросоюзу - 41,5%. Частка експорту послуг в країни ЄС - 28,1%.

"Постійне зростання експорту українських товарів на ринки ЄС - це знак якості. Україна входить до трійки найбільших експортерів сільськогосподарської продукції для країн Євросоюзу. Наша мета - суттєво збільшити експорт до ЄС і промислових товарів. Промисловий безвіз, над яким ми зараз працюємо з Євросоюзом, значно зміцнить українські позиції", - заявив віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Окремо сказано, що загалом Україна експортувала в інші різні країни світу товарів і послуг на 63,7 мільярда доларів - на 11% більше, ніж у 2018 році. Зовнішньоторговельні операції здійснювались з партнерами із 235 країн світу. Серед країн, з якими торгувала Україна, найбільше українських товарів купили в Китаї. Зокрема, експорт до Китаю в грошовому вираженні зріс на 63% в порівнянні з 2018 роком. Обсяги експорту товарів у Росію за цей період знизилися на 11%.

ТОП-позиції українського експорту товарів у 2019 році:

- продукти рослинного походження - 12,9 мільярда доларів, 25,8% від загальної суми (зокрема зерна експортували на 9,6 мільярда доларів)

- недорогоцінні метали та вироби з них: 20,5%, 10,3 мільярда доларів;

- мінеральні продукти - 9,7%, 4,9 мільярда доларів.

Також у порівнянні з 2018 роком Україна набагато більше продавала в інші країни добрив (зростання в три рази), оптичних приладів та апаратів (+22%), транспортних засобів, літальних апаратів, плавучих засобів (+32%), перлів, дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння (+44%).

В ТОПі експорту послуг - послуги зі страхування, транспортні та поштові.