Ілюстрація REUTERS

Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду збільшене фінансування до 10 мільярдів доларів, яке включатиме 5,5 мільярда доларів трирічної програми та 4,5 мільярда допомоги для подолання коронавірусу.

Читайте такожКоронакриза: експерти розповіли, як українській економіці пережити карантин з найменшими втратами

Про це повідомляє ЕП з посиланням на співрозмовника в НБУ.

Відео дня

Напередодні в МВФ заявили, що для боротьби з коронавірусом країни зможуть скористатися додатковими інструментами підтримки.

Мова йде про механізм прискореного кредитування (Rapid Credit Facility, RCF) і інструмент швидкого фінансування (Rapid Financing Instrument, RFI).

Відзначимо, що одним з перших допомогу в розмірі 5,4 млрд дол. від фонду отримає Ірак.

Однак, за інформацією ЕП, Україна розглядає інший варіант - збільшення фінансування в рамках програми EFF приблизно в 10 млрд доларів.

"ЕFF - зрозумілий нам інструмент підтримки, за яким досягнуто попередньої згоди на 5,5 млрд дол. Можна збільшити обсяг цієї програми, і віддати повністю або частково уряду, перший, збільшений з 0,6 до 2-2,5 млрд доларів транш на перекриття нагальних потреб у зв'язку з коронавірусом", - повідомив співрозмовник ЕП в НБУ.

Зараз визначення бюджетних параметрів подальшої співпраці - основне із завдань Міністерства фінансів, нагадує він.

Важливо, щоб Мінфін прорахував потреби бюджету в ресурсі. Правда, мова йде не тільки про бюджет, Нацбанку також потрібні кошти на підтримання достатнього рівня золотовалютних резервів.

"Більша частина цього фінансування піде на покриття дефіциту держбюджету і на поповнення золотовалютних резервів", - зазначив голова НБУ Яків Смолій.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський і голова МВФ Крісталіна Георгієва обговорили збільшення суми підтримки України через поширення коронавірусу, а також розширення програми співпраці України з МВФ для підтримки подальших реформ.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.

11 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконає попередні умови для старту нової програми з МВФ протягом двох-трьох тижнів.

Крім того, 5 березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу.

16 березня Фонд висловив готовність мобілізувати кредитний потенціал у розмірі 1 трлн доларів для допомоги країнам - членам Фонду під час епідемії коронавірусу.