Нардеп Андрій Холодів / Facebook

Під приводом неповернення Приватбанку власникам хочуть забезпечити амністію екс-президента України Петра Порошенка та екс-глави Національного банку України Валерії Гонтаревої.

Таку думку висловив народний депутат Андрій Холодів, коментуючи законопроект №3260 про внесення змін в законодавчі акти України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності

«Формально він спрямований на те, щоб зробити неможливим повернення «Приватбанку» Коломойському. Але ціна такого рішення - амністія по всіх справах на фінансовому ринку для Порошенка і Гонтаревої. У списку цих справ не тільки Коломойський з Приватбанком. А ще десятки інших бізнесменів і сотні тисяч вкладників, яких пустили по світу. У 2014-2016 роках Нацбанк прийняв багато незаконних рішень, в тому числі про визнання низки банків неплатоспроможними», - зазначив Холодов.

Відео дня

За його словами, це були політичні розправи з опонентами Порошенка, а НБУ використовували «як дубину – і прикривали все це слоганом про «реформи», «незалежність НБУ» і «очищення банківської системи».

Читайте також"Гроші є": нардеп Холодов розповів, як держава може підтримати бізнес та українців на карантині

«Після виведення з ринку майно ліквідованих банків продавали за безцінь своїм наближеним. МВФ начебто був не проти. Колишні акціонери українських банків пішли в суди, деякі справи виграли – ліквідація банків визнана незаконною. На горизонті Валерії Гонтаревої з'явилася перспектива судового переслідування за прийняття незаконних рішень і зловживання владою. І тепер з'являється законопроект 3260, який списує всі питання до Порошенка і Гонтаревої під приводом виключно справи Коломойського», - зазначив Холодов.

За словами нардепа, законопроект №3260 Нацбанку, Фонду гарантування вкладів фізосіб і Кабміну дає право на фінансовому ринку робити все, що вважають потрібним на підставі свого «професійного судження».

«Це «судження» не можна оскаржити в суді. Максимум, що можна – це спробувати отримати компенсацію за незаконні рішення постфактум. Але умови прописані так, що це зробити буде нереально. Причому ці права Нацбанку хочуть видати заднім числом, щоб прикрити Гонтареву та її команду у справах 2014-2016 рр .. Ви власник банку? НБУ може віджати його в будь-який момент. І ніяк ви потім бізнес не повернете. Ну або домовляйтеся з НБУ – шукайте корупційні можливості. Я не зрозумів, чи це досить інвестиційно привабливо чи ще ні?» - написав Холодов.

Він вважає, що Нацбанк хочуть наділити правами «фінансового НКВС».

«Концентрація такої влади в одних руках дасть легальну можливість продовжувати використовувати НБУ в політичних цілях і поставить рішення НБУ вище всієї судової системи. Наступний крок – право НБУ видати індульгенцію Свинарчуку? Я за продовження співпраці з МВФ. Але на інших умовах», - підкреслив Холодов.