Ілюстрація REUTERS

Ситуація на світових фінансових ринках та на валютному ринку України після панічних настроїв розвитку пандемії коронавірусу стабілізується.

Читайте також"Масштаби Великої депресії": фінансист оцінив вплив "коронавірусної" кризи на економіку України

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході онлайн-брифінгу.

Відео дня

Він нагадав, що цього тижня влада США прийняла рішення про грошові вливання для підтримки економіки країни на 2 трильйони доларів.

"Ми вже сьогодні бачимо позитивну реакцію ринків. Фондові індекси почали зростати. Котирування облігацій і акцій покращуються, якщо навіть подивитися на котирування українських євробондів – їх дохідність значно знизилася", - сказав Чурій.

За його словами, ситуація на валютному ринку України також стабілізувалася.

"Якщо минулого тижня Національний банк для згладжування коливань на валютному ринку проводив інтервенції на більш ніж 1 мільярд доларів, то на цьому тижні ситуація більш-менш збалансована – два дні Нацбанк зовсім не виходив на ринок, а обсяг інтервенцій за три дні становить менш як 80 мільйонів доларів", - додав Чурій.

За його словами, також істотно знизився попит на валюту, і на сьогодні банки більше купують валюти, ніж продають.

При цьому Чурій зазначив, що попит на валюту як і раніше, переважно формують резиденти, оскільки портфель ОВДП у нерезидентів за місяць скоротився лише на еквівалент 300 мільйонів доларів, а це незначний обсяг валютного ринку України із щоденним обсягом торгів близько 500 мільйонів доларів.

Довідка УНІАН. За три місяці новий коронавірус поширився за межі Китаю, і 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу. На поточний момент кількість хворих у світі перевищила 500 тисяч осіб.

Викликана стрімким поширенням вірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн і котирувань фондових бірж.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують падіння світової економіки через пандемії коронавірусу і викликаного цим світової кризи.

В Україні станом на ранок 27 березня зафіксовано 218 випадків інфікування коронавірусом.

Кабінет міністрів 25 березня продовжив загальнонаціональний карантин до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.