Нацбанк поки не бачить ризиків для істотного прискорення інфляції / фото УНІАН

Національний банк України поки не бачить ризиків для істотного прискорення інфляції, пояснюючи подорожчання деяких товарів впливом психологічних факторів.

Читайте такожМагазини Києва вже тиждень не підвищують ціни на продукти - АМКУ

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб під час онлайн-зустрічі з керівництвом НБУ, організованої Європейською Бізнес Асоціацією.

Відео дня

«Зараз ми не бачимо фундаментальних причин для значного прискорення інфляції», - сказав Сологуб.

За його словами, зростання цін на деякі товари в березні зумовлено впливом психологічних чинників, зокрема, пов'язаних з закриттям продовольчих ринків.

Як повідомляв УНІАН, раніше Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, з початку березня ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, пшоно - на 24%, цукор - на 16%.

Кабінет міністрів 29 березня затвердив оновлений макроекономічний прогноз, що передбачає, що середньорічний курс національної валюти у 2020 році становитиме 29,5 гривень за долар США.

Крім цього, оновлений макропрогноз передбачає зростання інфляції з 5,6 до 8,7%; середньомісячну зарплату 11 тис. грн, яка з урахуванням інфляції фактично не зміниться у порівнянні з 2019 роком; безробіття на рівні 9,4%, що на 1,3% більше, ніж у попередньому прогнозі.

Споживча інфляція в Україні в лютому 2020 року в річному вираженні - в порівнянні з лютим 2019 року - становила 2,4%, сповільнившись з 3,2% у січні.

Інфляція в Україні в 2019 році сповільнилася до 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.

Національний банк України в січні знизив прогноз зростання споживчих цін в Україні в 2020 році до 4,8% з 5%, прогнозованих раніше.