Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України веде переговори з Національним банком і банківськими установами щодо зниження облікової ставки та зменшення кредитного навантаження на бізнес.

Читайте такожНБУ за необхідності продовжить постачати банкам готівкову валюту

Про це йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) за підсумками онлайн-конференції представників бізнесу з прем'єр-міністром України Денисом Шмыгалем.

Відео дня

"Зараз уряд веде переговори з банками та регулятором щодо можливого зниження облікової ставки та зменшення кредитного навантаження на бізнес. Зменшення бази оподаткування і безвідсоткове кредитування не планується, але часткова компенсація відсотків розглядається. Водночас не планується і збільшення податкового навантаження на юридичних осіб. Програма кредитів під 5-7-9%, яка була раніше введена для малого бізнесу, може бути поширена на всіх", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що в ході онлайн-конференції бізнес запропонував продовжити мораторій на перевірки контролюючих органів вже після завершення карантину з метою м'якшого виходу бізнесу з кризи.

За даними ЄБА, уряд не планує жодних обмежень для бізнесу в додаток до тих, що вже впроваджені, тому товарообіг повинен зберегтися на нинішньому рівні.

Також повідомляється, що бізнес підкреслив необхідність встановлення спрощеного і єдиного порядку погодження маршрутів руху для перевезення співробітників, оскільки за інформацією компаній-членів ЄБА, на регіональному рівні часто зустрічаються випадки відмов у погодженні маршрутів через те, що компанія нібито не включена в перелік об'єктів критичної інфраструктури.

Також бізнес закликав уряд ініціювати зміни в законодавство, які дозволять держустановам надавати адміністративні послуги в онлайн режимі, щоб не гальмувати економічну діяльність компаній.

Крім того, бізнес закликав забезпечити безперебійну роботу пунктів пропуску і вантажних пунктів пропуску (залізничних, портів) - щоб не допустити повної зупинки торгівлі та зриву ланцюгів постачання.

Також повідомляється з посиланням на Шмигаля, що всі пропозиції, які зараз отримує уряд, будуть опрацьовуватися спеціально створеним для цих цілей Економіко-стратегічним радою при Кабміні. Своєю чергою, Європейська Бізнес Асоціація готова долучатися до роботи цієї ради й надавати конструктивні пропозиції від бізнесу.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу продовжив карантин до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.

За даними ЄБА, майже половина українських компаній вже зафіксували від 20% до 50% втрат доходу через карантинних заходів, прийнятих урядом для боротьби з епідемією коронавірусу в країні.

Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики й від 13 березня знизив облікову ставку на 1 п.п. до п'ятирічного мінімуму в 10% річних, при цьому ставка знижується шостий раз поспіль.