REUTERS

Вищий Адміністративний суд України відхилив позови до президента України Петра Порошенка про неправомірність призначення Валерії Гонтаревої на посаду голови Національного банку України у зв'язку з недостатністю досвіду роботи на керівних посадах у банках.

Як повідомляється на сайті НБУ, професійний досвід й ділова репутація голови НБУ не викликали сумнівів у суддів. «Як випливає з розглянутої в судовому засіданні трудової книжки, наявний у неї трудовий стаж роботи на керівних посадах у банках відповідає вимогам статті 18 Закону України «Про Національний банк України», - цитує НБУ постанову суду.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України підтримала пропозицію президента України Петра Порошенка про звільнення Степана Кубіва з посади очільника НБУ та призначення на цю посаду Валерії Гонтаревої 19 червня 2014 року.

Відео дня

У перші 9 місяців перебування Гонтаревої на посаді в ЗМІ періодично з'являлася інформація про відставку голови НБУ, що на думку регулятора, було пов'язане з бажанням окремих політичних сил чи особистостей розхитати ситуацію в Україні.

В останні 5 місяців, в міру стабілізації ситуації на валютному ринку країни, нападки на керівництво НБУ практично припинилися.

Відповідно до Конституції, голова НБУ призначається Верховною Радою за поданням президента України.