Фото УНІАН

Рішення міжнародного арбітражу в Гаазі від 24 лютого щодо захисту українських активів у аннексированном Криму у справі аеропорту "Бельбек" та Ігоря Коломойського проти Російської Федерації, а також у справі "Приватбанку" та фінансової компанії "Финилон" проти РФ, є обов'язковими для Росії.

Таку думку УНІАН висловив юрист компанії "Ільяшев і Партнери" Андрій Бичков, коментуючи відповідні рішення, з застереженням, що вони не були опубліковані, тому коментар заснований на інформації, яка є в загальному доступі.

Читайте такожАрбітраж у Гаазі скоро винесе рішення ще за двома позовами українських компаній проти РФ через анексію Криму

Відео дня

"Росія вже не зможе ухилитися від застосування цього механізму вирішення спорів по відношенню до позовів, які пред'являються у рамках цих двох арбітражних процесів", - пояснив Бичків.

Він припускає, що наступною стадією може бути розгляд спорів по суті. "При цьому розгляд спору буде тривати незалежно від позиції РФ щодо юрисдикції трибуналу. Навіть якщо і надалі Росія не буде визнавати повноваження трибуналу розглядати дані вимоги, рішення трибуналу все одно будуть для неї обов'язковими", - підкреслив юрист.

При цьому він зазначив, що РФ може спробувати оскаржити проміжні рішення трибуналу від 24 лютого в порядку апеляції, однак перспективи такого оскарження видаються вельми сумнівними.

"Таким чином, позивачі успішно подолали дуже важливий етап в арбітражному розгляді, зумівши довести, що Росія зобов'язана нести відповідальність перед українськими інвесторами за свої дії в Криму, і встановивши порядок притягнення її до відповідальності", - сказав Бичков.

За його словами, ці рішення є позитивним сигналом для інших позивачів в аналогічних справах проти Російської Федерації, проте не є джерелом права, і інші арбітри будуть приймати рішення в рамках кожного окремого арбітражного процесу.

"Які рішення будуть винесені в інших аналогічних справах, покаже час. Однак з огляду на вже наявну позитивну практику міжнародного арбітражу, є всі підстави сподіватися на аналогічні рішення і в інших подібних справах", - резюмував юрист.

Як повідомляв УНІАН, міжнародний арбітраж в Гаазі 24 лютого постановив, що Росія зобов'язана за двосторонньому інвестиційним договором захищати українських інвесторів у аннексированном Криму.

Зокрема, судді визнали принцип, що Росія може нести відповідальність згідно двостороннього інвестиційного договору між Україною та РФ за порушення прав інвесторів в Криму в період після підписання Росією нормативних актів, якими вона включила цю спірну територію до складу Федерації.

Арбітраж вперше поширює дію такого договору на подібні обставини. Позови стосуються банківських інвестицій, а також інвестицій в аеропорт, тоді як Росія заперечує юрисдикцію і не є на засідання арбітражу.

Мова йде про справи від 2015 року: Ігор Коломойський і аеропорт "Бельбек" проти РФ, а також "ПриватБанк" і "Фінілон" проти РФ.