Відновлення обсягів кредитування до рівня 2008 року можливе не раніше 2012 року.

Таку думку висловив агентству УНІАН фінансовий аналітик Astrum Investment Management Дмитро Ушенко.

«Ми очікуємо, що в реальному вираженні (з урахуванням валютних коливань і інфляції) обсяги кредитування економіки відновляться до рівня 2008 приблизно в 2012 році», – сказав він.

Відео дня

Що стосується валютного кредитування, то Д.Ушенко зазначив, що на сьогодні банки під валютні кредити повинні формувати більші резерви, ніж під гривневі, та й вимоги до валютної позиції з боку НБУ стали жорсткішими, як і вимоги до кредитоспроможності позичальника. Ці чинники, на його думку, призведуть до скорочення обсягів кредитування у валюті.

«Ми вже постраждали від надмірної доларизації економіки, тому, враховуючи поточну монетарну політику влади в частині дедоларизації, ми вважаємо, що обсяги валютного кредитування зменшаться щонайменше вдвічі до 2011 року», – підкреслив Д.Ушенко.

У свою чергу, начальник кредитного управління ПАТ «ІНГ Банк Україна» Олексій Мостовий вважає, що в короткостроковій перспективі не варто очікувати істотного збільшення обсягів кредитування.

Він зазначив, що, за прогнозами більшості експертів, економіка України в 2010 році зростатиме, проте це зростання буде значно меншим, ніж до кризи. «Я вважаю, що в 2010 році поступово збільшуватиметься кредитування великих корпоративних клієнтів, перш за все в гривні, тоді як кредитування в іноземній валюті здійснюватиметься переважно у вигляді торгового фінансування й короткострокового кредитування підприємств, що отримують валютну виручку від експортних операцій», – сказав О.Мостовий.

Щодо кредитування населення й малого та середнього бізнесу, він вважає, що в 2010 році помітної активізації на ринку не відбудеться.

Що стосується відсоткових ставок за кредитами, то О.Мостовий повідомив, що вони відображають вартість фондування й ризики, які банки беруть на себе, кредитуючи клієнтів, тому прогнози зміни вартості кредитування залежать перш за все від цих двох чинників. Якщо відсоткові ставки продовжуватимуть зростати, кредитування буде дорогим для позичальників.