Чи потрібно платити податки в Україну з Польщі / фото ua.depositphotos.com

Українські переселенці у Польщі часто задаються питанням оподаткування. Переселенці закордоном продовжують сплачувати податки до України, а дехто ризикує потрапити під подвійне оподаткування із серпня, якщо перебуває у Польщі понад 183 дні поспіль.

Податковий експерт Finevolution Наталія Гайкалова розповіла, як платити податки під час війни тим, хто живе в Польщі.

Чи можна платити податки в Україну з Польщі

Відповідь на це питання залежить від податкового резидентства людини. Податковими резидентами України вважаються люди, які:

Відео дня
  • мають місце постійного проживання в Україні, навіть якщо тимчасово живуть в іншій країні;
  • постійно живуть в іншій країні, але мають тісніші особисті або економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні;
  • не мають постійного місця проживання в жодній країні, але перебувають в Україні безперервно не менше 183 днів протягом року;
  • самостійно визначають місце проживання в Україні;
  • зареєстровані в Україні як самозайнята особа (ФОП).

Якщо резидентський статус визначити неможливо, людина вважається резидентом України поки має громадянство цієї країни.

Польськими податковими резидентами вважаються люди, які мають центр життєвих інтересів в Польщі або проживають в цій країні понад 183 днів в податковому році. Резидентами можуть визнати за різними критеріями: наявність придбаного чи орендованого житла, проживання разом із сім'єю чи дітьми та їх навчання у місцевій школі, наявність місцевої роботи та рахунки у банку. По закінченню такого терміну українець повинен платити податки Польщі. 

Українці, які проживають у Польщі можуть платити податки в Україну протягом 183 днів перебування в країні. Потім українця можуть визнати польським резидентом і зобов'язати платити податки в казну Польщі.

Податки та працевлаштування

Якщо у працівника оформлений ФОП в Україні - він платить податки в Україну за старим принципом.

Якщо українець уклав трудовий договір з іноземною компанією, то він не платить податки Україні, але його компанія платить податки у своїй країні. Але українець все ще вважається податковим резидентом України, він повинен задекларувати свій дохід в Україні як іноземний і зробити взаємозалік податків, сплачених за кордоном.

Якщо працівник влаштований в українській компанії за трудовим договором, компанія може перевести його на дистанційну роботу. У такому випадку компанія продовжить платити за нього податки в казну України.

Як не потрапити під подвійне оподаткування

Якщо переселенець живе у Польщі понад 183 днів поспіль, його можуть визнати резидентом Польщі. Тоді він сплачуватиме податки як у Польщі, так і в Україні.

Аби розв'язати проблему із подвійним оподаткуванням, українська влада працює над відповідними договорами. Однак переселенці можуть не чекати набрання чинності цих договорів, а вирішити питання самостійно.

Якщо у переселенця в Україні залишився центр життєвих інтересів, наприклад, своє житло чи близькі родичі, можна самостійно та безкоштовно подати заяву про індивідуальне тлумачення до податкової інспекції. Допомогти скласти заяву та відповісти на запитання може податковий консультант.

Вас також можуть зацікавити новини: