Запровадження економічних паспортів збільшить дефіцит бюджету - прогноз / фото УНІАН, Максим Поліщук

Створення Фонду майбутніх поколінь і введення економічних паспортів може призвести до зростання бюджетного дефіциту.

Про це повідомляється на сторінці неурядової дослідницької організації з питань економічної політики "Центр економічної стратегії" (ЦЕС) в Facebook.

"Фонд наповнюватимуть за рахунок рент з видобутку руди, нафти та газу. Ми не сидимо на "нафтодоларах" - багато сфер в країні хронічно недофінансовані. У 2030 році витрати бюджету на Фонд можуть скласти близько 1% ВВП на рік (це третина витрат на оборону у 2021 році).Щоб профінансувати це все, доведеться критично збільшити дефіцит - навряд влада піде на непопулярне скорочення витрат", - вважають експерти центру.

Відео дня

Також зазначається, що в Україні обмежений перелік фінансових інструментів, куди можна буде інвестувати кошти майбутнього фонду, окрім облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Читайте такожКвартира на повноліття: чи спрацює економічний паспорт українця

"Гроші Фонду буде нікуди інвестувати, окрім облігацій внутрішньої держпозики. Відсотки по облігаціям будуть накопичуватися у Фонді, але знову ж таки за рахунок бюджету. Дефіцит продовжить "роздуватися". До того ж, українські державні фонди (як і держкомпанії) схильні до групи ризиків: корупції, ручного управління грошима та "замороження" коштів у разі криз", - вказують в організації.

Економічні паспорти в Україні - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня під час виступу у Верховній Раді з посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України президент Володимир Зеленський заявив, що внесе до парламенту законопроект про економічний паспорт українця. Документ передбачатиме відкриття персональних рахунків для дітей, на яких будуть накопичуватися платежі від використання надр.

7 грудня 2021 року у Верховній Раді був зареєстрований пакет президентських законопроектів (№6394-6396) про створення економічного паспорта українця.

Зокрема, проектом закону "Про економічний паспорт" передбачено створення Фонду майбутніх поколінь. Фонд матиме на меті накопичення державних внесків на користь його учасників з подальшим інвестуванням активів та здійснення виплат його учасникам.