В Україні здорожчала свинина, повідомили аналітики / фото УНІАН

Протягом квітня середня роздрібна ціна свинини зросла на 1 грн/кг - з 130 до 131 грн/кг в середньому.

Про це повідомили аналітики Асоціації "Свинарі України" (АСУ).

"Найпомітніше - на 2,2-2,5 грн/кг чи 1,3-1,7% - піднялися ціни на преміальні сезонно популярні частини: стейк, вирізку, корейку без кістки, ошийок. Враховуючи те, що саме у квітні щороку активізується попит на свинину з наближенням Великодніх свят та "пікнікового" періоду, така динаміка є досить типовою та очікуваною. Водночас роздрібна ціна на "всесезонну" лопатку залишилася незмінною, а свиняче охолоджене стегно навіть подешевшало на 5%", - підкреслили в АСУ.

Відео дня

Разом з тим впродовж квітня курятина подешевшала на 1,5% в середньому насамперед коштом зниження ціни на філе (на 1,8%) та стегно (на 5,25%), адже роздрібна ціна тушки знизилася мінімально (на 0,2%). Яловичина, індичатина та м’ясо качки практично не змінилися в ціні (+/-0,5% протягом минулого місяця).

"Хоча свинина у роздрібі протягом квітня подорожчала, середня ціна кілограма цього виду м’яса напередодні Великодня була нижче ніж на початку року: у січні середня роздрібна ціна кілограма становила 132,8 грн/кг, що на 1,5% чи майже на 2 грн/кг вище за квітневий показник. Натомість яловичина у квітні була в середньому на 6,8% дорожчою ніж у січні, курятина - на 1,1%, м’ясо качки - на 3,7%", - йдеться в повідомленні.

Експерти зазначили, що темпи приросту цін на ці види м’яса за рік також були помітно вищими.

"Якщо роздрібна ціна на свинину за рік зросла на 2%, то ціна на яловичину з минулого квітня зросла на 28%, курятина подорожчала на 22%, індичка - на 11,6%. Здороження свинини незначне у порівнянні з динамікою інших видів м’яса, проте з часом інфляційні процеси та інші ринкові чинники можуть відчутніше змінювати цінники на охолоджені напівфабрикати зі свинини", - наголосили в АСУ.

Нагадаємо, у березні середня ціна кілограма свинини на полицях вітчизняних супермаркетів становила 130,6 грн у порівнянні з 131,7 грн/кг у лютому.

Вас також можуть зацікавити новини: